Nevšední retro výstava: Cesta do hlubin študákovy minulosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nevšední retro výstava: Cesta do hlubin študákovy minulosti

Učební pomůcky z 1. poloviny 20. století.
Učební pomůcky z 1. poloviny 20. století. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Místo »gaučinku« školní lavice, místo střílečky na mobilu slabikář Poupata. I tak vypadalo žáčkovo odpoledne za 1. republiky. Svědčí o tom vystavené exponáty na pozoruhodné retro výstavě v královéhradecké Galerii moderního umění.

Návštěvníci si tu totiž mohou prohlédnout například dva unikátní typy lavic pro jednoho žáka sloužící pro výuku v domácím prostředí, které byly jakýmisi předchůdci současného psacího stolu. „Výrobci je tehdy inzerovali jako nejlepší dárek k narozeninám, Vánocům či Mikuláši pro domácí výuku. Dokonce jsem hovořila s pamětnicí narozenou v roce 1920, která říkala, že lavici s bratrem měli a byli strašně naštvaní, že musí doma sedět jako ve škole,“ vypráví Aha! kurátorka výstavy Pavla Koritenská.

Politika ve škole

Expozice byla záměrně nazvaná Čest práci, paní učitelko! „Název kombinuje dvě oslovení učitelů v různých obdobích 20. století. Výstava totiž srovnává vývoj československého školství,“ vysvětluje﷯ mluvčí muzea Veronika Hepnarová. Jsou zde k vidění nejčastěji požívané historické učebnice a pomůcky, aktovky, různé typy vysvědčení, dobové fotky z vyučování či výběr školních obrazů. Informuje také o důležitých milnících ve vývoji našeho školství ve 20. století a o promítnutí politické situace a legislativních změn do vzdělání v době zejména po vzniku republiky a poté v poválečném období.

Poupata s myšičkou

Mezi zajímavé exponáty patří barevně ilustrovaný oblíbený slabikář zvaný Poupata – Čítanka malých od pedagoga, autora učebnic a básníka Josefa Kožíška (1861 – 1933). Byl vydán poprvé v roce 1914 a jako oficiální učebnice byl používán v československých školách až do roku 1948. Některé říkanky z tohoto slabikáře jsou populární dodnes, třeba Polámal se mraveneček či Vařila myšička kašičku.

I 80 dětí ve třídě!

Výstava přináší i zajímavé číselné údaje. I to﷯, že počínaje školním rokem 1932 až 1933 tzv. malý školní zákon snížil maximální počet dětí ve třídě z původních 80 postupně na 60 u vícetřídních škol a u jednotřídních na 50. Další snižování přinesl zákon v roce 1948. Tehdy byl stanoven počet 40 žáků ve třídě, přičemž u prvňáčků se doporučovala skupina třiceti﷯ dětí.

Kde?

Galerie moderního umění v Hradci Králové

Kdy?

Výstava je otevřena denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin a potrvá do 27. ledna

Za kolik?

základní vstupné 60 Kč

snížené vstupné (od 6 do 15 let, senioři) 30 Kč

Po 17. hodině je vstup zdarma!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.