Anděl smrti Nielsem Högelem (42): Zabil 100 pacientů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Anděl smrti Nielsem Högelem (42): Zabil 100 pacientů

Nielsem Högelem (42)
Nielsem Högelem (42) (Foto Profimedia.cz)

V Německu soudí zřejmě největšího masového vraha poválečných dějin Spolkové republiky. Jmenuje se Niels Högel (42) a kdysi pracoval jako ošetřovatel. Právě v nemocnici si vyhlížel svoje oběti. Muž čelí obžalobě ze 100 vražd. K většině se už přiznal, někteří ale tvrdí, že pacientů možná zabil i dvakrát tolik!

K vraždám pacientů ve věku 34 až 96 let došlo v letech 1999 – 2005. Högel tehdy pracoval na oldenburské klinice a následně v nemocnici v nedalekém Delmenhorstu. V obou zařízeních se pokusil zabít desítky lidí. Své pacienty totiž přiváděl pomocí léků ovlivňujících činnost srdce do stavu, který vyžadoval jejich oživování. Jeho cílem bylo ukázat kolegům svoje schopnosti při resuscitaci nebohých lidí. Jenže dojem na ně příliš velký neudělal – většinu z jeho pacientů se mu už oživit nepovedlo. Některé pacienty přitom během jedné noci oživoval několikrát!

Dostal doživotí
Celé to na něj prasklo v červnu 2005, když ho jedna ze sester viděla, jak pacientovi dává jiný lék, než jaký měl předepsaný. V roce 2008 ho soud poslal na 7,5 roku do vězení. O sedm let později mu prokázal ještě dvě další vraždy, dva pokusy o vraždu a dvě těžká ublížení na těle. Verdikt soudu zněl jasně: doživotí!

Tváře zapomněl
Ostře sledovaný proces s »andělem smrti«, jak mu s odkazem na nacistickou zrůdu Josefa Mengeleho (†67) přezdívají německá média, pokračoval včera. Ke slovu se dostali první svědci (celkem by se jich u soudu mělo vystřídat 38). Jedním z nich byla Brigitte Ogiewa, které Högel zabil matku. „Proč musela takhle zemřít? Proč?!“ plakala a chtěla od něj odpověď. Jenže na tu se bývalý ošetřovatel nezmohl – zabil totiž tolik lidí, že si na ni vůbec nepamatoval. Nevybavuje si ani většinu tváří svých obětí, které »oživoval« „Víc jsem sledoval monitory než ty lidi,“ přiznal. „Pomohlo mi vidět se tváří v tvář s tím mužem,“ tvrdí i přesto Ogiewa a doufá, že se jí po skončení procesu uleví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.