Čechy sžírá chudoba: Jak přežít s pár korunami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Čechy sžírá chudoba: Jak přežít s pár korunami!

...
... (Shutterstock.com)

Každý jedenáctý Čech žije na hranici chudoby. A i když počet chuďasů v Česku mírně klesá, s částkou okolo 11 000 korun měsíčně musí vyžít téměř 950 000 lidí. Jak zvládnout život na finančním dně, radí David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

1*Udělejte si domácí rozpočet
Základem ovládnutí rodinných financí je domácí rozpočet. „Je to jednoduché, stačí tužka a kus papíru. Přehled příjmů a výdajů nám řekne, kolik nám zůstane na konci měsíce v peněžence,“ radí David Šmejkal.

2*Dělejte si rezervy
Při sestavování rozpočtu myslete i na zadní vrátka. „Po malých částkách si nechávejte stranou finanční rezervu – např. přímo na výměnu mobilu či pračky nebo doplatek elektřiny,“ radí odborník.

3*Každá koruna se počítá
Sestavili jste si podrobný rozpočet a jste v šoku ze svých výdajů? Hned se zamyslete, jestli nejsou některé z výdajů zbytečné. Myslíte si, že pár ušetřených korun vás nevytrhne? Omyl! V ročním součtu jsou i stokoruny ušetřené měsíčně výrazně znát.

4*Zapojte celou rodinu
Všichni v rodině by měli přinášet peníze do rodinného rozpočtu. Na pracovním trhu je nabídek dost a dost. Přivydělat si je možné i na brigádách nebo pomocí částečného úvazku. A počítejte s tím, že stejně jako příjmy i výdaje se týkají všech členů domácnosti.

5*Zkuste státní kasu
Řada lidí s finančními problémy často netuší, že by mohla dosáhnout na některou ze státních dávek. Zajímejte se o to, jaká pomoc ze státní kasy by se mohla týkat právě vás. Existuje například příspěvek na bydlení nebo dávky pomoci v hmotné nouzi.

6*Důležité platby neodkládejte
Vždy byste měli vědět, kolik si v daném měsíci můžete dovolit utratit. Existují ale nutné výdaje, které se prostě musí zaplatit. Dobrým řešením rozhodně není odkládání plateb za nájem a služby. „Neplacení je snadná cesta, jak spadnout do dluhové pasti,“ zdůrazňuje Šmejkal.

7*Nakupujte se seznamem
Snažte se dělat velké nákupy a méně často. A hlavně – nevyrážejte na ně bez seznamu. Jinak koupíte věci, které nepotřebujete, a zbytečně utratíte víc peněz. Pokud je to možné, neberte s sebou na nákupy děti, určitě byste neodolali jejich žadonění, které by vás stálo další peníze.

*Půjčka je poslední možnost
Nejlepší dluh je žádný dluh. Někdy to ale nejde jinak, když nefunguje topení nebo odejde pračka. Pokud máte pocit, že to bez půjčky nepůjde, vybírejte ji obezřetně a spočítejte si, zda ji zvládnete splácet. Zvažte i to, kolik přeplatíte. „Z půjček platím úrok – splatím tedy více, než jsem si půjčil, a ty peníze navíc mi budou chybět,“ říká Šmejkal.

9*Nestyďte se poradit
Přerostly vám problémy s penězi přes hlavu? Nestyďte se poradit s odborníky na finance. Bezplatné dluhové poradny existují v řadě měst, dlužníkům pomáhají i různé neziskové organizace. Požádat o radu není ostuda. Hlavní je ale problémy řešit včas!

10*Plaťte hotově
Zkuste se vyhnout placení platební kartou. Peníze, které reálně nevidíte, mizí snáze a rychleji než ty skutečné. Vydat papírovou nebo »neviditelnou« tisícovku je z psychologického hlediska velký rozdíl.


Jak bojovat s dluhy
Život na hranici bídy není snadný. Řadě chudých přerostou problémy s penězi i dluhy přes hlavu a skončí v exekuci. Netuší, že i exekuce ale může být neoprávněná.
„I nařízená exekuce může být neoprávněná. Např. je neplatný důvod exekuce nebo její výše. Každou exekuci jde zkontrolovat. Lze se podívat na »papíry«, ale i na samotný průběh exekuce, jestli nedochází k něčemu nezákonnému,“ radí David Šmejkal.
Pozor! Exekutor vám nesmí zabavit osobní věci, zvířátka, základní vybavení – pračku, ledničku, sporák, stůl, židle, oblečení a v hotovosti dvojnásobek životního minima (6820 Kč).

Co je to oddlužení
Cestou z dluhů ven je osobní bankrot. Nejde o cestu snadnou ani příjemnou. Tím, že se podá návrh na oddlužení k soudu, se ale zastavuje provádění exekuce. „Také se již nenačítají další úroky a penále. Člověk může volně používat svůj bankovní účet např. k platbám za nájem a elektřinu,“ zdůrazňuje Šmejkal. Zůstává nezabavitelná částka jako v exekuci, vše ostatní jde věřitelům – nejčastěji poskytovatelům úvěrů. Pozor! Podání návrhu na osobní bankrot nemusí být zdarma. Bezplatně ho za vás podají jen neziskové organizace. Jinak často zbytečně zaplatíte.

 

Paradoxní statistiky: Němci berou víc, a přece jsou chudší
Hospodářství Spolkové republiky Německo patří k nejdůležitějším na světě, průměrný plat je trojnásobkem toho českého, a přesto je víc Němců ohroženo chudobou.  V Česku má nedostatečné příjmy téměř 950 tisíc lidí, na západ od hranic je to přes 13 milionů. Neboli každý jedenáctý Čech, respektive jeden z šesti Němců, jak vyplývá ze srovnání Eurostatu, statistického ústavu EU, za rok 2017. Čerstvější data se teprve zpracovávají.

Velké srovnání chudoby

Jak spočítat chudobu
Riziko chudoby počítá Eurostat podle mediánu příjmu. Ohrožen je ten, kdo nedosahuje na 60 procent mediánu. V Česku to znamená nemít víc než 11 195 Kč měsíčně, v Německu 29 609 Kč. Vlády obou zemí se to snaží řešit i vyšší minimální mzdou. V České republice se zvyšuje na 13 350 Kč, v Německu vyskočí na 9,19 €/hodinu (zhruba 40 000 Kč/měsíc) a o dalších 16 centů od ledna 2020.

Medián příjmu (za rok, čistého)
Česko 8282 € (223 891 Kč); z toho 60 % = 134 334 Kč; měsíčně 11 195Německo 21,906 € (592 194 Kč); 60 % = 355 317 Kč, měsíčně 29 609 KčPozn.: Medián je pro statistiku vhodnější než průměr, který je zkreslen těmi nejbohatšími. Jde o příjem člověka přesně uprostřed: polovina lidí bere víc, polovina méně.

Kalkulačka: Dosáhnete v roce 2020 na příspěvek na bydlení?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.