V Mexiku zastřelili starostu Aparicia Santiaga: ODPRÁSKLI HO PO HODINĚ VE FUNKCI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

V Mexiku zastřelili starostu Aparicia Santiaga: ODPRÁSKLI HO PO HODINĚ VE FUNKCI!

Zabitý politik Alejandro Aparicio Santiago.
Zabitý politik Alejandro Aparicio Santiago. (Foto ara)

Ve funkci se příliš dlouho neohřál. Přesněji řečeno v ní strávil něco málo přes hodinu. Pak totiž mexického starostu Alejandra Aparicia Santiaga odpráskli! A zatímco jemu objednávají rakev a plánují pohřeb, jeho vrah už je ve vazbě a čeká na soud.

K neštěstí došlo v úterý ve městě Tlaxiaco ve státu Oaxaca na jihu Mexica. Aparicio zrovna složil přísahu a vedl schůzi na radnici. Najednou se ale rozrazily dveře a do úřadu napochodovala skupina ozbrojenců, která po starostovi začala střílet. Zraněného jej sice převezli okamžitě do nemocnice, lékaři mu tam už ale nedokázali pomoci. Při incidentu byli zraněni ještě další dva lidé, ti prý jsou ale mimo ohrožení života.

„Rozhodně útok odsuzuji,“ uvedl na Twitteru guvernér státu Oaxaca Alejandro Murat. „Požadoval jsem od generálního prokurátora pečlivé vyšetřování. Sdělil mi, že předpokládaný vrah byl z a d r - žen,“ dodal. Aparacio byl ve volbách zvolen loni v létě a úřad měl zastávat až do roku 2021. Není ale ani zdaleka jediným politikem, kterého v Mexiku v poslední době zavraždili. Minulý týden byla kupříkladu ve státě Morelos zastřelena Marie Ascension Cruz Torres právě ve chvíli, kdy šla na svou inauguraci. Úřady uvádějí, že jen od září 2017 do srpna 2018 bylo v Mexiku zabito 175 politiků.

Denně zavraždí 85 lidí
Vraždy jsou v Mexiku na denním pořádku. Jen v roce 2017 bylo zabito 31 174 osob, což je nejvíce od roku 1997. Z toho vyplývá, že je v zemi každý den zavražděno v průměru 85 lidí! Statistický úřad k údajům doplnil, že většina z obětí byla zastřelena.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.