Takhle svět přivítal Nový rok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Takhle svět přivítal Nový rok!

Vítání roku 2019 v Londýně.
Vítání roku 2019 v Londýně. (Reuters)

Nový rok je tady! Kvůli časovým pásmům a místním administrativním úpravám začínal na planetě celkem 26 hodin! První ho začali slavit už v pondělí v 11.00 SEČ obyvatelé Samoy a Vánočního ostrova (Kiritimati). Poslední Silvestr proběhl včera ve 13.00 SEČ na neobydlených atolech v Tichém oceánu – na Bakerově a Howlandově ostrově.

Londýn, Velká Británie
Po více než roční pauze zazněl metropolí Big Ben, který půlnoc ohlásil dvanácti údery. Slavný zvon se odmlčel v srpnu 2017 kvůli generální opravě. Nový rok by bez něj ale nebyl dostatečně britský, takže i když byl mechanismus z roku 1859 rozebrán, pro uvítání Nového roku bylo sestaveno speciální elektrické zařízení, jež 200kilogramové srdce zvonu rozezvučelo.

New York, východ USA
Na Times Square odpočítávali lidé v dešti poslední vteřiny minulého roku tradičně za spouštění velké blyštivé koule. Celé náměstí se poté roztančilo za zvuku písně New York, New York v podání Franka Sinatry, později zazněl i hit Wonderful World Louise Armstronga.

Berlín, Německo
Desetitisíce lidí se v noci na včerejšek shromáždily u berlínské Braniborské brány. Oslavy zde doprovázela přísná bezpečnostní opatření. V centru německé metropole bylo nasazeno 1300 policistů. Lidé slavící Nový rok nemohli do ohrazené zóny brát pyrotechniku, lahve či velké batohy.

Paříž, Francie
Oslavy ve Francii předznamenaly obavy z dalších akcí hnutí tzv. žlutých vest. Doposud jejich protesty proti daňové a sociální politice francouzské vlády provázely střety s policií a výtržnosti. Na pařížskou třídu Champs-Elysées jich ale v noci dorazily jen dvě stovky. Po celé zemi bylo mimořádně nasazeno 148 tisíc členů bezpečnostních sil, z toho 12 tisíc jen v Paříži.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.