Sváteční rádce Aha!: Jak si udělat pořádek v penězích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Sváteční rádce Aha!: Jak si udělat pořádek v penězích

...
... (iStock)

Před Vánocemi nestačí jen vysmýčit všechny kouty a umýt okna. Pořádný úklid potřebují i vaše finance. A možná díky finančnímu gruntování zjistíte, kde a jak můžete ušetřit.

Získejte peníze ze »stavebka«
Máte stavební spoření? Tak zkontrolujte, jestli vám na něj odešly peníze, abyste nepřišli o státní příspěvek ve výši 10 % z ročně uspořené částky. Maximálně je možné od státu dostat 2000 Kč (když ušetříte 20 000 Kč). „Nezáleží na tom, jestli jde o pravidelné měsíční splátky, nebo peníze vložíte jednorázově,“ vysvětluje Tomáš Kofroň z Českomoravské stavební spořitelny. Pozor, aby peníze odešly včas. „Závěr roku bývá hektický, a proto by klienti neměli odeslání peněz nechávat na poslední chvíli,“ radí Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny. Abyste měli jistotu, pošlete peníze na účet stavební spořitelny nejpozději 27.12.

Zkontrolujte půjčky
Máte jednu i více půjček a splácení vám hýbe žlučí i rozpočtem? Zkuste ušetřit. „Pokud splácíte půjčku, máte možnost úvěr si významně zlevnit. Stačí ho refinancovat za výhodnějších podmínek nebo si významně snížit splátky sloučením několika půjček do jedné,“ říká Markéta Dvořáčková z Equa bank.
Možné je sloučení půjček rodinných příslušníků a většinou nezáleží na tom, jestli se jedná o bankovní, nebo nebankovní půjčky, splátky kontokorentů nebo kreditních karet.

Zaměřte se na bankovní účet
Máte v bance účet a utrácíte za jeho vedení? Většinou se platí za využívání nějakých služeb, zvažte tedy, jestli je opravdu potřebujete. Pokud ne, poohlédněte se po bance, která nabízí vedení účtu zdarma. „Za běžný účet není třeba platit, na trhu lze vybrat z mnoha účtů, které mají vedení i spoustu dalších služeb zadarmo,“ říká Kamil Rataj z Banky Creditas. I u vedení zadarmo se ale vyplatí obezřetnost, protože se k němu můžou vztahovat určité podmínky. Proto se zajímejte třeba o cenu výběru z bankomatu u jiné než vaší banky.

Ušetřete s »penzijkem«
Pokud se připravujete na stáří pomocí penzijního spoření, tak kromě státního příspěvku (maximálně 230 Kč měsíčně, pokud si spoříte více než 1000 Kč) můžete získat i daňovou úlevu. „Stát umožňuje odečíst si díky penzijnímu spoření až 24 000 Kč a získat tak slevu na dani až 3600 Kč. Pokud jste si tedy na penzijní spoření tento rok od ledna uložili méně než 36 000 Kč a chcete maximální daňový odpočet využít, máte v prosinci poslední šanci provést na své »penzijko« jednorázový vklad,“ radí Michaela Průchová z ČSOB.

Proklepněte pojistky
Kontrolu potřebují i vaše pojistky. „Zkontrolujte si, jestli vaše životní pojištění odpovídá vaší životní situaci, a pokud ne, aktualizujte jej,“ říká Jana Náchodská z Pojišťovny České spořitelny. U každé pojistky si zkontrolujte, jaká máte sjednaná rizika a na jak vysoké pojistné částky. „Častá chyba je, že klienti spoléhají na smlouvy, které jsou neaktuální,“ vysvětluje Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa a dodává, že při pojištění majetku je dobré mít přehled o jeho skutečné hodnotě a tu vzít jako základ pro nastavení pojistné částky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.