Středověký poklad na Králicku: Našli 60 zlatých dukátů! Byly ukryté 400 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Středověký poklad na Králicku: Našli 60 zlatých dukátů! Byly ukryté 400 let

Mince jsou hodně zachovalé
Mince jsou hodně zachovalé (Foto Aha! – Jitka Pecharová, Východočeské muzeum v Pardubicích)

Pohádkový poklad! Ten náhodou našli lidé u Králík na Orlickoústecku. Jen pár centimetrů pod zemí bylo zahrabaných 60 zlatých dukátů. Podle stáří a stavu mincí tu byly ukryté zřejmě v první polovině 30. let 17.století.

Dukáty pochází z Uher, Polska, Nizozemska a z Osmanské říše a jsou na nich tedy i různí panovníci. K jejich nalezení přispěli divočáci, kteří rozhrabali terén.
Nejstarší dukáty jsou z poslední třetiny 16. století a nejmladší z 30. let 17. století. Původně byly mince zřejmě v měšci, který se nedochoval. Veřejnost zlatý poklad poprvé spatří na jaře příštího roku ve vysokomýtském muzeu.

Žold, nebo lup?

Kdo dukáty na Králicku zahrabal, není jasné. Pravděpodobně je v místě poblíž kdysi užívané cesty někdo schoval neplánovaně narychlo. Mohlo jít o žoldáckou výsluhu nebo peníze kupce, který se bál přepadení. Mohla to být také kořist zloděje, který se bál, že mince u něj najdou vojáci. Tehdy totiž v našich zemích zuřila třicetiletá válka. Podle pardubického numismatika Petra Vorla by za nalezených 60 zlatých dukátů člověk v tehdejší době pořídil dvě krávy nebo koně.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.