Jediný gumový betlém na světě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jediný gumový betlém na světě!

Gumový betlém z roku 1937.
Gumový betlém z roku 1937. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Když se řekne Baťa, každý si vybaví obuvnické závody proslulé za první republiky. Už méně je známé, že se v nich vyráběly i první československé gumové hračky a skoro vůbec se už neví, že se tu z pryže tvořily i vánoční dekorace.

Unikátním gumovým vánočním betlémem a řadou ozdob k pověšení na stromeček vyrobených v Baťově firmě z let 1937 až 1938 se pochlubil sběratel starých hraček Michal Widenský z Pardubic. „Ten betlém je pravděpodobně jediný z gumy, který se kdy ve světě vyráběl. Při mapování výroby starých hraček v zahraničí, kde je také sbírám, jsem se s ním nikde jinde nesetkal,“ podotkl spoluzakladatel Muzea technických hraček.



Za pár kaček
Jedinečnost dochovaných Baťových vánočních gumových ozdob a betlému je o to větší, že k nim Widenský vlastní i reklamní prospekty z tehdejší doby. „Jsou to noviny pro děti od firmy Baťa, kde tenkrát propagovali gumový betlém jako svoji novinku. Jeho cena byla odhadem 10 až 15 korun a ty gumové ozdoby, kterými byly většinou různá zvířátka jako pejsek, kočička, kačenka, ale i postavička chlapce a děvčete, se v roce 1937 prodávaly asi za dvě koruny,“ řekl sběratel.

Krásné a nerozbitné
Na gumové vánoční ozdoby Baťovy závody v době jejich prodeje lákaly zákazníky jako na krásné nerozbitné hračky. „Takové ozdoby, se kterými si můžete dlouho hrát, vydrží hodně let,“ psal výrobce v novinách přes 80 lety. Do dnešní doby je jich přesto dochovaných už jen velmi málo. Nerozbitná guma totiž podléhá času, během kterého potupně tvrdne, puchří a nakonec se rozpadá. Proto jsou staré pryžové hračky stále vzácnější.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.