Vysočina - Recepty z drsného kraje: Škvarkové cukroví a další dobroty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vysočina - Recepty z drsného kraje: Škvarkové cukroví a další dobroty

Škvarkové cukroví
Škvarkové cukroví (Foto ara)

Vysočina je svérázný kraj, jehož lidé se od nepaměti prali především s chudobou a drsnou přírodou. Proto v tomto kraji využívali k nejrůznějším vánočním dobrotám dary přírody. V nejedné rodině si dodnes neumějí představit štědrovečerní večeři bez voňavého jablečného štrúdlu. Jablka a pokrmy z nich k Horácku vždy patřily. 

Štrúdl z Horácka

Potřebujete: 32 dkg hladké mouky, 2dcl vlažné vody, lžička octa, špetka soli, lžíce sádla nebo dokonale rozváleného syrového králičího loje, 1 vejce.

Postup: Vypracujeme vše v hladké těsto, které se upravíme do bochníčku. Ten se v teple nechá půl hodiny uležet. Těsto se pak rozválí na rozprostřené moukou posypané utěrce na placku, která se ještě rukama vytahuje do tenounkého listu. Ten se pak posype na másle osmaženou bílou strouhankou, na kterou klademe vrstvu oloupaných na plátky pokrájených jablek. Přidají se rozinky, jádra vlašských ořechů. Vše se posype skořicí a pokape rozehřátým máslem. Přizvedáním utěrky na jednom konci zavineme závin, jehož konce přehnutím dobře uzavřeme. Na plechu závin potřeme sladkou smetanou a pečeme v troubě dozlatova.

Štrúdl z Horácka

Škvarkové cukroví

Asi tak tři týdny před vánočními svátky panímámy v oblasti Žďárských vrchů zadělaly těsto na speciální druh vánočního cukroví, které se muselo dostatečně dlouho uležet.
Suroviny: 30 dkg hladké mouky, 25 dkg umletých škvarků, 15 dkg cukru, 2 lžíce kakaa, 1 celé vejce, 1 lžička skořice a tlučeného hřebíčku, strouhaná citronová kůra.

Postup: Z kvalitně vypracovaného vláčného těsta se uválejí kuličky, do kterých se vytlačí důlek. Do toho se vmáčkne vlašský, nebo lískový ořech či mandle. Peče se do růžova a zatepla se cukroví obalí ve vanilkovém cukru. Důležité je toto cukroví nechat uležet, aby krásně do Štědrého dne zkřehlo.

Pučálka

Na Vysočině se v zimě připravoval napučený hrách pod názvem pučálka, což je typické postní jídlo.

Suroviny: 200 g hrachu, 4 lžíce másla, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžíce, majoránky.

Postup: Suchý hrách (nepůlený) propereme ve studené vodě, vsypeme do sklenice, zalijeme do dvojnásobné výšky studenou vodou a necháme 24 hodin stát. Následně propláchneme ve studené vodě, vsypeme do sklenice, zakryjeme plátýnkem a necháme opět 24 hodin stát. Tento postup ještě jednou zopakujeme. Po třech dnech v pánvi rozehřejeme máslo, nasypeme na ně hrách a opékáme ho zhruba 3 až 5 minut, až bude křupat. Osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou, promícháme a podáváme.

Pučálka

Přečtěte si
ivoadler
11. 12. 2018 • 17:08

Mám rád staré recepty. Před pár dny jsem si vyškvařil sádlo, škvarky, pokud jsem je nesnědl, zbyly. Škoda, že ten recept na cukroví přišel pozdě. No nic, bude pomazánka nebo zelňáky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.