Hradní stráž oslavila 100. narozeniny: Budete hlídat mé kamarády! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Hradní stráž oslavila 100. narozeniny: Budete hlídat mé kamarády!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (profimedia.cz)

Sedmisetčlenná elitní jednotka, která střeží sídlo prezidenta republiky, si včera připomněla 100 let od svého vzniku. Hradní stráži poblahopřál prezident Miloš Zeman (74) a hned vojákům zadal nový úkol.

Veteráni z druhé světové války, ze současných misí, a hlavně desítky příslušníků Hradní stráže (HS) v soudobých i historických uniformách. Tak si včera strážní jednotka sídel prezidentů – které se však v minulosti nedávné nevyhnuly ani skandály – připomněla sté výročí založení. Prezident HS blahopřál, ve svém projevu se ale pozastavil i nad událostmi z letošního 28. října. Tehdy před Hradem podle Zemana na příchozí jdoucí si pro vyznamenání pokřikovalo „30 fašistických výtržníků“, prezident tak zadal pro příští rok jednotce nový úkol. „Nařídil jsem Hradní stráži, aby příští oslavu zabezpečila špalírem úcty,“ řekl Zeman. Následně dekoroval zástavu HS prezidentskou stuhou a odkráčel do útrob Hradu.

Víte, že...
...178 až 188 centimetrů je požadavek na výšku příslušníků Hradní stráže? Ta má 672 vojáků i vojákyň

Jak šel čas
Začátky
7. prosince 1918 vzniká vůbec první vojenská jednotka určená k střežení Pražského hradu.
Legionáři i sokolové
V letech 1918 – 1920 Hrad chránila Obec sokolská z Hradčan, později ji vystřídali legionáři z ruské, italské a francouzské fronty.
Řešili ústroj
Otázka ústroje se řešila po celé první desetiletí existence HS. V roce 1929 se rozhodlo, že stráž bude používat historické uniformy legionářů, které vojáci navlékali až do mobilizace v roce 1938.
Zrušení
Po německé okupaci byla Hradní stráž v červnu 1939 rozpuštěna. Střežení sídla protektorátního prezidenta dostal na starost 1. prapor Vládního vojska.
S »Klémou« jinak
Zvolením Klementa Gottwalda (†56) prezidentem v červnu 1948 se z Hradní stráže stává fakticky jen reprezentativní jednotka. Na starosti má pouze vnější ostrahu Hradu, sídlo zevnitř hlídá Zvláštní útvar SNB „Hrad“.


Noví šéfové
V prosinci 1952 přestává být stráž součástí armády a přechází pod ministerstvo vnitra. V roce 1960 se pak celý prapor stěhuje z původních kasáren na Jiřském náměstí do bývalého Martinického paláce v Loretánské ulici, který je sídlem HS dodnes.
Zlomový rok
Začátkem roku 1990 Hradní stráž znovu přechází pod ministerstvo obrany a zákonem jsou vůbec poprvé vymezeny její úkoly. Spolu s tím se upřesnila struktura celé organizace a poprvé se u HS objevují fanfárový orchestr a motocyklová jednotka.
Přestrojeni Pištěkem
V březnu 1990 dochází k přestrojení příslušníků HS do uniforem podle návrhů filmového výtvarníka Theodora Pištěka (86). Tyto uniformy nosí dodnes.
Už bez branců
V prosinci 2004 odcházejí do zálohy poslední vojáci základní služby a Hradní stráž se – stejně jako zbytek armády – po 50 letech stává plně profesionálním útvarem. Pohřeb Havla
Hradní stráž se podílí na organizaci jednoho z nejvýznamnějších protokolárních aktů v historii samostatné ČR, a totiž státního pohřbu exprezidenta Václava Havla (†75).

Skandály se nevyhnuly ani elitě
􀁨 Za prezidenta Havla bujela v řadách Hradní stráže šikana, obviněno bylo tehdy deset mazáků.
􀁨 Psycholog jednotky byl obžalován ze znásilnění vojáků.
􀁨 V roce 2003 zorganizoval rotmistr stráže focení porna. Devět vojáků pózovalo ve slavnostní uniformě, jejich fotky se objevily na gaywebu. Ve stejném roce se jeden z vojáků zastřelil, dva další byli obviněni z toho, že se vydávali za policisty a vydírali bulharské prostitutky.
􀁨 V roce 2010 byla zadržena čtveřice mužů, kteří prodávali kokain a marihuanu. Jeden ze skupiny byl voják Hradní stráže.
􀁨 V září 2015 vojákům proklouzli aktivisté a na střeše Hradu vyvěsili červené trenýrky. Kvůli tomu skončil velitel Radim Studený. Ten ostatně čelil nařčení, že se měl na státní svátek opít, pozvracet hradní nádvoří a rozkopat pamětní věnce. Studený to popřel.
􀁨 Drogový skandál zasáhl jednotku znovu v roce 2016. Mladý četař Hradní stráže byl chycen v Praze policií se 4 kilogramy marihuany určené k prodeji.

Prezident Miloš Zeman hraje v Číně na klavír:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.