Charitativní projekt Dětský čin roku: Zachránili životy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Charitativní projekt Dětský čin roku: Zachránili životy!

Pozorní splužáci.
Pozorní splužáci. (Foto Aha! – Michal Protivanský)

Odvážné a duchapřítomné jsou děti, které byly včera na pražské Staroměstské radnici oceněny titulem hrdina Dětského činu 2018. Aha! vybralo pět nejstatečnějších. Dokázali byste se zachovat stejně jako ony? 

Ta dnešní mládež... Slycháváme žehrání starších generací, jaké ty současné děti jsou... Ale i ony umí být uvědomělé, statečné a zodpovědné. Čtrnáct malých záchranářů včera převzalo ocenění hrdina. Ve 14. ročníku charitativního projektu se však sešlo hned 630 příběhů! „Nebylo snadné z nich vybrat, všechny nás moc potěšili a jsou důležité,“ řekla za pořadatele Alžběta Suchanová. Ocenění získali mimo drobných věcných cen také 10 tisíc korun pro svou školu na nákup školních pomůcek. 



Martin Zuzek (12) 
Injekcí pomohl Aničce 
Martin Zuzek z Kolína zachránil život spolužačce Aničce (10), která trpí stejně jako on cukrovkou. „Udělalo se jí nevolno a zkolabovala. Než přijela záchranka, našel jsem jí v tašce glukoagon a aplikoval jí ho do stehna,“ popsal skromně. Dobře věděl co dělat, díky vědomostem z diabetického tábora. Mohl tak ještě instruovat učitele, jak Aničku probrat z komatu. Za svůj čin získal speciální ocenění. „Jsme na něj pyšní,“ svěřila se jeho maminka. 


Nikola Šindelářová (14)
 Zajistila zraněné káně

Při procházce s dědečkem v lese našla Nikola Šindelářová (14) z Kolína zraněné káně lesní. „Bylo mi ho moc líto, zavolali jsme domů a zjistili číslo na záchrannou stanici,“ popsala dívka. Do příjezdu záchranářů postupovali podle jejich instrukcí. Co bylo se zvířetem dál, se už Nikola nedozvěděla, ale věří, že se uzdravilo a vrátilo zpět do přírody. 

Ondřej Kvíčala (10)
Stará se o prababičku
Jako vzorný pravnuk se Ondřej Kvíčala (10) z Turnova stará o svou nemohoucí prababičku. Pravidelně ji navštěvuje a tráví s ní volný čas. Rádi taky hrají karty. „Vyprávím jí svoje zážitky, protože si uvědomuju, že ona už nemá dost sil, aby chodila ven,“ vysvětluje Ondra. Dospělí podle něj často nemají dost času na to, aby se starými lidmi bavili. 
Hodný Ondřej.



Jakub Šíp (15), Jakub Hula (17), Michal Vacek (16) 
Davida nenechali vykrvácet

Své kamarády navrhl k ocenění David Záruba (14) z Kolína. Jel na koupaliště, jenže cestou spadl z kola a vážně si poranil koleno. „Tekla mi spousta krve, naštěstí jeden z kamarádů obětoval tričko, aby nohu zavázal,“ vysvětlil. Počkali na záchranku a povídali si s ním, aby neupadl do šoku. Nohu mu drželi nahoře, aby neztratil ještě víc krve. David jim je za záchranu života vděčný.


Spolužáci nemocné dívky
Nemocné Barboře koupil psa
Vážně nemocná Barbora Langerová (14) z Brna musela trávit dlouhý čas v nemocnici. „Absolvovala jsem několik operací hlavy,“ prozradila s tím, že jí moc potěšily dopisy spolužáků. Na Vánoce pak přišla třídní učitelka, že se jí spolužáci složili na vysněného jorkšírského teriéra, kterého si přála. O pejska se už tři roky vzorně stará a svým spolužákům je moc vděčná. 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.