V USA souzený »Prcek« Guzmán byl v mafii možná jen nastrčená loutka: Drogám vládne »krvavý duch« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

V USA souzený »Prcek« Guzmán byl v mafii možná jen nastrčená loutka: Drogám vládne »krvavý duch«

Joaquín »Prcek« Guzmán
Joaquín »Prcek« Guzmán (Foto ara)

Byl považován za nejmocnějšího a nejobávanějšího drogového bosse světa. Ve skutečnosti však Joaquín »Prcek« Guzmán (61) mohl být jen nastrčenou loutkou! Faktickým šéfem jeho kartelu Sinaloa, který je nyní aktivnější než kdy předtím, má být jistý Ismael Zambada (70). A Mexiku teď vládne krvavou rukou!

Za téměř dva roky, co je »Prcek« pod zámkem, se vyostřila válka mezi jeho organizací Sinaloa a konkurenční Jalisco New Generation. Počet vražd, které mají kartely na svědomí, vzrostl v Mexiku za první polovinu letošního roku oproti stejnému období loni o 16 procent z 13 751 na 15 973! A Sinaloa též pašuje do USA asi o čtvrtinu drog víc než dosud...

Podplatil prezidenta?

Agenti z amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami (DEA) nepochybují, že se o to přičinil právě Zambada přezdívaný El Mayo (česky Květen), který je skutečným šéfem Sinaloy. „Je to největší drogový boss současnosti. Podcenili jsme jeho vliv,“ připouští Jack Riley z DEA.

Jenže zatímco Guzmán rád dával na odiv luxus, v němž žil, a i díky tomu byl třikrát zatčen (a dvakrát z basy utekl), Zambada zůstává ve stínu. Mexické i americké speciální jednotky mu jdou po krku už 40 let. Marně. „Je jako duch,“ vystihuje Riley. Mafián, který se kdysi živil jako farmář na makovém poli, je nepolapitelný prý i proto, že uplácí, kde se dá. Údajně podmázl i několik prezidentů včetně toho aktuálního, Enriqueho Peñi Niety (52), jehož si měl koupit částkou blížící se 150 milionům českých korun! „Můj klient je považován za vůdce, ale skutečný boss se dál svobodně pohybuje po Mexiku,“ prohlásil u soudu i Guzmánův právník Jeffrey Lichtman.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.