Zapálil stáje žhář? Policie povolala speciální tým | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zapálil stáje žhář? Policie povolala speciální tým

Hasiči stáli proti ohnivému peklu.
Hasiči stáli proti ohnivému peklu. (Foto HZS)

Ohnivá záře a ržání vyděšených koní probudily včera ráno okolí farmy Apolenka v obci Spojil u Pardubic. Zvířata přežila. Přišla ale o krmení na celou zimu. Škoda jde do milionů.

Plameny ze stodoly o rozloze 20x20 metrů plné sena začaly šlehat po čtvrté hodině. V té době bylo ve stájích asi 40 koní, kteří cítili,k že jim jde o život. Zvířata vyvedli do volného výběhu hasiči s policisty. V rozrušení několik koní protrhlo ohradu a uteklo. Zpět je zase vrátili hasiči se strážníky. Nejvíc obav všem nahnala na jedno oko slepá kobylka, kterou nemohli dlouho najít. Po ppoledni se ale také ona vrátila. „Koníčkům se nic nestalo. Jsou nakrmení ve volném výběhu. Budou se moci vrátit do svých stájí,“ ujistila Aha! majitelka farmy a hlavní hipoložka Diana Houdová. Přežila i ostatní zvířata, včetně několika krav. Horší zpráva je, že oheň zničil plný seník a zázemí pro sociální služby hiporehabilitačního střediska, které zajišťuje rehabilitace zdravotně postižených lidí. Škoda byla předběžně vyčíslena na 2,5 milionu korun.

Nasadí do akce »čichače«

Farmáři si nyní lámou hlavu, od čeho ničivý požár mohl vzniknout. Není vyloučeno, že objekt mohl podpálit žhář. „Neumím si představit technickou závadu. Nebyla tam elektroinstalace,“ řekla Houdová. O tom, kdo by mohl chtít farmu poškodit nechtěla spekulovat. Příčinu požáru zatím neznají ani hasiči, kteří nechávají oheň po dohodě s majitelkou řízeně dohořet. „Kriminalisté a vyšetřovatel hasičů se na místo vrátí v úterý. Nasazen bude také policejní pes vycvičený na vyhledávání hořlavých kapalin,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.