Výstava v Písku - Svatováclavská koruna a císařská koruna Svaté říše římské: Zdobily hlavu Karla IV. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Výstava v Písku - Svatováclavská koruna a císařská koruna Svaté říše římské: Zdobily hlavu Karla IV.

Historik muzea Jan Adámek
Historik muzea Jan Adámek (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Jsou dvě, jedna krásnější než druhá. Svatováclavská koruna a císařská koruna Svaté říše římské. Obě kdysi zdobily hlavu císaře Karla IV., ode dneška jsou jejich věrné kopie k vidění v Prácheňském muzeu v Písku. 

„V Rytířském sále je vystavena Svatováclavská koruna, která byla poprvé použita při korunovaci Karla IV. a naposledy spočinula na hlavě Ferdinanda V. Habsburského,“ řekl ředitel Prácheňského muzea Jiří Prášek. Druhým klenotem je vzácná císařská koruna, která je hodnostně ještě výše. „Tímto diadémem bývali korunováni vládci Svaté říše římské od poslední třetiny 10. století až po její právní zánik na samém počátku 19. století,“ řekl historik muzea Jan Adámek.

Věrné kopie

Vystavené koruny jsou k nerozeznání od pravých klenotů. „I když jsou vyrobeny z ušlechtilých kovů a skla, činí jejich hodnota dva miliony korun. Ty skutečné jsou dobře zabezpečené a nejsou běžně k vidění,“ dodal ředitel Jiří Prášek. Výstavou vzácných korun pokračuje Prácheňské muzeum v cyklu několikadenních výstav, kterými upozorňuje na unikátní, běžně nedostupné předměty. V minulých letech už představilo veřejnosti například Nobelovu cenu Jaroslava Heyrovského, Oscara režiséra Jiřího Menzela či československou vlaječku, která letěla s astronautem Eugenem A. Cernanem na Měsíc.

Svatováclavská koruna

Je nejstarší a nejvýznamnější součástí českých korunovačních klenotů. Je zasvěcena svatému Václavovi a patří k ní ještě korunovační žezlo a jablko. Korunu nechal vyrobit v roce 1346 Karel IV. Diadém byl používán jen výjimečně při korunovacích a stal se symbolem české státnosti a Českého království. V současné době je uložen v korunní komoře pražské svatovítské katedrály a koruna bývá vystavována jen výjimečně při státních událostech.

Císařská koruna Svaté říše římské

Není jasné, kdy byla koruna o váze 3,5 kilogramu, která je součástí korunovačních klenotů Svaté říše římské, vyrobena. Byly jí korunovány přibližně čtyři desítky římských králů a císařů. Z našich panovníků to byl Karel IV., jeho syn Václav, Zikmund Lucemburský a dále všichni vládnoucí Habsburkové až po Františka II. (kromě Josefa II.). Do českého království byla koruna převezena za Karla IV. a uložena na Karlštejně. Odtud ji nechal z bezpečnostních důvodů odvézt císař Zikmund. Originál koruny je nyní vystaven v Císařské klenotnici ve Vídni, kam se dostala po zrušení Svaté říše římské.

Víte, že...

...posvátný charakter Svatováclavské koruny umocňoval fakt, že se jednalo o korunu relikviářovou? Původně byl totiž do křížku na vrcholu zasazen údajný trn z Kristovy trnové koruny.

Pověst o koruně

Ke Svatováclavské koruně se váže novodobá pověst. Každý člověk, který není oprávněn korunu nosit, ale nasadí si ji na hlavu, údajně do roka zemře. Wikipedie uvádí, že v listopadu roku 1941 si ji prohlédl a možná i nasadil zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. Ten pak po atentátu zemřel 4. června 1942.

Kde a za kolik?

Co: Výstava Dvě koruny Karla IV.
Kdy: Od 27. 11. do 2. 12., od 9 do 17 hodin
Kde: Rytířský sál Prácheňského muzea
Za kolik: dospělí 40 Kč, děti 20 Kč



Přečtěte si
bea.christ...@...
27. 11. 2018 • 16:29

Doporučuji, nejlepší způsob, jak zhubnout > > > www.Takeslim.com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.