Čtenáři Aha! pomohli Martině (45) z Písecka: Mohla se jen plazit, teď žije důstojně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Čtenáři Aha! pomohli Martině (45) z Písecka: Mohla se jen plazit, teď žije důstojně!

Martina se dostávala dolů po schodech po hýždích.
Martina se dostávala dolů po schodech po hýždích. (Foto PČR Foto Aha! – V. Hradská a L. Kolářová)

Stát jí nepomohl, dobří lidé ano!  Ochrnutá Martina Voráčková (45) se už nemusí plazit po schodech, pokud chce opustit byt v prvním patře domu. Dolů sjede pomocí výtahu. K téhle samozřejmosti však vedlo několikaleté martyrium...

Osud si s Martinou Voráčkovou z Písecka krutě zahrál. Ještě nedávno pracovala jako prodavačka. Když se přihlásily první příznaky nemoci, nikdo netušil, že se matka tří dětí ocitne na vozíku. Pak začalo vleklé dohadování s nejrůznějšími úřady, které skončilo opakovaným NE posudkové komise na její žádost o příspěvek na plošinu.

Úřednické tabulky

Žila uvězněna v bytě, odkázaná jen na pomoc druhých. Sama se totiž z bytu v I. patře dostávala jen tak, že příkré schody sjížděla po hýždích a nahoru se plazila po břiše. „Půl milionu na vybudování výtahu jsem neměla a na žádost o příspěvek jsem nedostala potřebné razítko. Nepasovala jsem přesně do jejich tabulek a tím to pro ně skončilo. Byla jsem zoufalá,“ řekla vozíčkářka.

Lidé, díky!

Tam, kde selhal stát, nabídli pomoc lidé s dobrým srdcem a na transparentní účet se jménem Martiny Voráčkové začali posílat peníze. Díky nim se splnil nemocné ženě sen. „Poslali většinu peněz na výtah, který se podařilo postavit. Jen díky dárcům se už dostanu sama bez pomoci druhých ven. Každému, kdo mi pomohl, patří velký dík,“ řekla se slzami v očích Martina Voráčková.

Úrazy a operace

Martina Voráčková trpí paraplegií, tedy ochrnutím dolních končetin. V důsledku toho už utrpěla několik úrazů. Náhradu dvou plotének vlastním štěpem provedli specialisté v Olomouci. Naposledy podstoupila kvůli problémům s dýcháním náročnou operaci. Momentálně se její oslabený organismus pere s virózami.

Chybí už jen málo

Záloha 180 tisíc korun na výtah byla dodavatelské firmě poskytnuta před instalací, doplatek bude následovat v prosinci. Do konečné ceny chybí už jen malá částka. Přispět můžete na transparentní účet 3063108143/800.

Během několika let se cena výtahu zvýšila o více než sto tisíc.

Jen díky dárcům dnes výtah stojí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.