Geolog Milan Geršl o Hranické propasti: Je až 40 km hluboká | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Geolog Milan Geršl o Hranické propasti: Je až 40 km hluboká

Speciální hlubinný robot, který klesl zatím nejhlouběji – do 404 metrů.
Speciální hlubinný robot, který klesl zatím nejhlouběji – do 404 metrů. (Foto Facebook Marcin Jamkowski/National Geografic, Facebook/Krzystof Starnawski, ara)

Do hloubky 404 metrů se před dvěma roky dostal robot v Hranické propasti. Stala se tak nejhlubší zatopenou propastí na světě. Poslední výzkumy ale ukazují, že necelý půl kilometr je zřejmě sotva setina ze skutečné hloubky. Ta může být až 40 km!

Geolog Milan Geršl z Mendelovy Univerzity v Brně v minulých dnech publikoval závěry, že voda z propasti v Hranickém krasu na Přerovsku obsahuje plyny, které se vyskytují až právě v hloubkách 40 kilometrů pod zemským povrchem.

Zvlštní plyn

„Umíme určit plyn, který přichází z velkých hloubek země. Je totiž velmi specifický a nepodobá se svým složením plynům, jež se běžně vyskytují kolem nás,“ publikoval Geršl s tím, že geochemikové využívají pro určování vod izotopy uhlíku a helia. A právě ty, obsažené ve vodě z hranické propasti, pocházejí z hloubek sahajících pod zemskou kůru. Tedy klidně až zmiňovaných 40 kilometrů pod povrch!

Pukliny i sluje

Podle geologů se plyny do vod hranické propasti mohly z nitra Země dostat pouhými puklinami, propast ale mohou tvořit i ohromné sluje. „Jaký je profil propasti ve velkých hloubkách nevíme. Mohou to být jen velmi úzké pukliny, ale provázanost je jistá,“ tvrdí geolog a dodává: „Na druhou stranu mohou být rozměry i impozantní, protože ve velkých hloubkách při vyšším tlaku a vyšší teplotě probíhá intenzivněji rozpouštění hornin.“

Krátký kabel

Když před dvěma roky dosáhl speciální robot rekordní hloubky 404 metrů, zdaleka nebyl nejhlouběji. Byl však limitován délkou datového kabelu. „Víme, že se můžeme dostat ještě hlouběji, ale budeme potřebovat delší datový kabel. Ze záběrů, které robot pořídil, je vidět, že je tu ještě šance na další pokračování,“ konstatoval s úsměvem člen výzkumného týmu a místopředseda speleologické organizace Hranický kras Miloslav Lukáš.

Sto let výzkumu

*O propasti se píše již od středověku. První ponor do jezírka provedl jistý dobrodruh Mára a zjistil, že nemá dno.

*První skutečný výzkum prováděl až na počátku 20. století učitel Josef Šindel, který olovnicí naměřil hloubku 36 m.

*V roce 1961 se jako první s podomácku vyrobeným kyslíkovým přístrojem ponořil do propasti Bohumír Kopecký a to do hloubky 6 m.

*V roce 1968 dosáhli potápěči se vzduchem hloubky 88 m.
*V roce 1980 Jiří Pogoda spustil speciální sondu do hloubky 260 m.

*V dalších letech potápěči dosahují různých hloubek (do 205 m) a objevují různé části propasti (Nebe I, Nebe II, Peklo, Rotunda, Zubatice a další).V roce 2014 se polský hloubkový potapěč Krzystof Starnawski ponořil až do hloubky 214 m a z ní dále spustil sondu až do rekordní hloubky 384 m

*Na ponor Starnawskeho navázal výzkum v roce 2016 a díky vodicím lanům, který speleopotápěč umístil, bylo možné navádět speciálního robota a dosáhnout hloubky 404 m.

Nejhlubší místa na světě

*Absolutně nejhlubší místo – Prohlubeň Challenger v Mariánském příkopu v Tichém oceánu, 10 994 m

*Nejhlubší nezatopená propast – Krubera-Voronja v Gruzii, 2197 m

*Nejhlubší zatopená propast – propast u Hranic na Moravě, 404 m

Lokalita propasti

Hranická propast se nachází u lázní Teplice nad Bečvou. Je součástí kuželového krasu v ostrůvku devonských vápenců. Vstup do propasti je z vrcholu kopce Hůrka (315 m nad mořem). Voda v propasti je minerální s teplotou 16,5 °C na hladině. Viditelnost pod vodou kolísá od 0 do 50 metrů.

Víte, že...

...lidé z Hranic s úsměvem říkají, že jsou z největší díry na světě?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.