Dnes hlasování o důvěře vládě! Babiš a spol.: Co s nimi teď bude? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dnes hlasování o důvěře vládě! Babiš a spol.: Co s nimi teď bude?

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Foto Blesk - Martin Přibyl)

Estébák? Dotační podvodník? Všechny kauzy, kterým Andrej Babiš (64, ANO) čelil, zatím dokázal ustát. A podle předpokladů ustojí jeho vláda i dnešní hlasování o nedůvěře. To vyvolala aféra kolem údajného únosu jeho syna Andreje Babiše (35) na Krym. Sněmovní opozice totiž nemá na svržení dostatek hlasů. A vládní tábor včetně ČSSD dobře ví, že kapři si rybník nevypustí...

1. Jak dnešní hlasování dopadne? Přežije vláda?
Prakticky nikdo neočekává, že by se po dnešku vláda Andrej Babiše zhroutila. K vyjádření nedůvěry je totiž zapotřebí nejméně 101 hlasů, tzv. Demokratický blok i s SPD jich ale mají jen 92. K pádu vlády by jistě pomohly hlasy vládní ČSSD, její předsednictvo však ve středu rozhodlo, že jejich poslanci při hlasování opustí sál.

2. Proč poslanci ČSSD při hlasování »jen« odejdou ze sálu?
Sněmovní opozice postoj sociálních demokratů k hlasování kritizovala jako alibistický a zbabělý. Podle politologa Lukáše Jelínka ale neměla ČSSD příliš na výběr. „Vyhodnotili situaci tak, že na jejich postoji nezáleží, jejich názor ani moc voliče nezajímá, protože ti, kteří v této kauze fandí Babišovi, zase budou volit hnutí ANO. A jeho kritici zase pravicovou opozici,“ říká.

3. Mohl rozhodnutí ČSSD ovlivnit prezident Miloš Zeman tím, že avizoval, že při pádu vlády by Babiše znovu pověřil jejím sestavením?
S tím oslovení politologové souhlasí. Sociální demokracii by se totiž pranic nelíbilo, kdyby jejich místo ve vládě zaujalo SPD Tomia Okamury. „A také se bojí, že by Babiš realizoval sociálnědemokratický program bez sociální demokracie,“ dodává Jelínek.

4. Komunisté, kteří vládu tolerují, se rozhodli proti vládě nehlasovat. Budou za to něco chtít?
Je zřejmé, že další podpora Babišově vládě zadarmo nepůjde. „Už řekli, že chtějí, aby Babiš odstoupil od svého nápadu, aby se české vojenské jednotky účastnily bojových akcí v zahraničí. Budou chtít, aby se ve Sněmovně do konce roku schválilo zdanění náhrad církevních restitucí, a budou požadovat miliardové přesuny v rámci návrhu státního rozpočtu na příští rok,“ vypočítává Jelínek.

5. Co bude kauza Babišova syna znamenat pro ČSSD. Je to další začátek jejího konce? A může Jan Hamáček jako předseda skončit?
Podle politologa Michala Pehra bude záležet na tom, zda po hlasování nechá strana situaci kolem kauzy Babišova syna usnout, nebo ji dále hrotit. Výměnu předsedy ale neočekává: „Otázka je spíš, pro jaký směr se většina sociální demokracie rozhodne a jestli to bude moci naplnit ten současný předseda.“ S tím souhlasí také Jelínek: „Myslím si, že Hamáčkova pozice je poměrně pevná. A nijak to nemění ani tato kauza,“ dodal.

6. Místo potopení vlády ČSSD navrhuje sesbírat 120 hlasů poslanců na rozpuštění Sněmovny, aby byly nové volby. Má šanci na úspěch?
Pokud Sněmovna nedá dohromady ani 101 hlasů pro nedůvěru, pak 120 hlasů pro rozpuštění je zcela mimo realitu. „To by musel každý poslanec z každé té strany zvážit, zda je ochoten riskovat svůj mandát, a v tom okamžiku bojovnost poslanců na pravici i na levici vyprchává,“ vysvětluje Jelínek.

7. Zabrání se tím, že vláda nepadne, získání většího podílu na moci ze strany KSČM a SPD?
„Mohlo by to směřovat k určité stabilitě. Vyjádření nedůvěry vládě vždycky znamená nestabilitu,“ připomíná Pehr. Podle Jelínka se ale nic nemění na tom, že za současné vlády se politická kultura dostala na dosud nejnižší úroveň: „Po všech kauzách Stanislava Grosse a dalších je Andrej Babiš jediný, kdo má máslo na hlavě a dokolečka opakuje, že neodstoupí. A to nikdy.“

8. Kdo se může teď považovat za vítěze?
Pokud vláda po dnešku skutečně přežije, za vítěze se jistě může považovat premiér. Jinak se podle politologů ve vládním ani opozičním táboře nic nezmění. „Ta situace je stejná, jako když se hlasovalo o důvěře vládě v létě. Politické síly jsou stále stejně rozložené i sympatie voličů jsou víceméně stále stejné,“ říká politolog Lukáš Jelínek.

9. Jaké budou po dnešku vztahy ve vládní koalici?
„Schválili jsme skvělý rozpočet, zásadním způsobem navyšuje i platy, i důchody, investice. Česká republika se má skvěle, jsme šestou nejbezpečnější zemí na světě...,“ »prsil« se včera úspěchy vlády premiér na setkání s byznysmeny. Také podle politologů kauza Babišova syna a dnešní postoj ČSSD k hlasování fungování kabinetu neovlivní.

10. Čím to, že několik Babišových ministrů rezignovalo kvůli podezření na opsanou diplomku, zatímco on zatím ustál každou kauzu?
Vysvětlení podle politologa Pehra zní, že „to může být silou jeho osobnosti, kritici by zase mohli tvrdit, že má tak silný žaludek a vládne ať se děje co se děje“. Podle Jelínka si Babiš prostě nemůže dovolit ukázat slabost, protože by to mohl být začátek konce jeho hnutí, i jeho samotného.

Andrej Babiš: Mého syna točili tajně, poženeme novináře k soudu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
st.rec
23. 11. 2018 • 10:21

Každý kdo hlasuje proti důvěře ať sebou přinese a předloží aspoň jediný důkaz který se za roky vyšetřování Čapího hnízda podařilo najít. Ihned potom také jasný a nezvratný důkaz o únosu AB-jr. Všichni kdo nebudou mít žádný opravdový důkaz budou žalováni za křivé obvinění.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.