Zmizel beze stopy. Honzík Nejedlý: Slaví někde 30. narozeniny? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zmizel beze stopy. Honzík Nejedlý: Slaví někde 30. narozeniny?

Tak Honzík vypadal v době, kdy zmizel.
Tak Honzík vypadal v době, kdy zmizel. (Foto Policie ČR, ara)

Nejdéle hledaný chlapec v Česku Jan Nejedlý by dnes oslavil 30. narozeniny. Bylo mu devět let, když 20. ledna 1998 zmizel v pražském Podolí. Stále je v policejní databázi pohřešovaných. 

Kým by byl Jan Nejedlý dnes jako dospělý muž? Podle maminky měl rád auta. „Zajímaly ho počítače, možná by dělal něco technického,“ řekl pak kdysi táta Marcel. Možná by byl ale malíř. Podle rodičů prý rád a hezky maloval. Jeho obrázek maminka dodnes opatruje jako poklad.

Ani milion nepomohl

V den, kdy byl Honzík spatřen naposledy, si na mámě vyprosil, že půjde ke kamarádovi na počítač. Jeho tehdy čtyřletá sestřička Adélka chtěla jít s ním. Maminka jí to ale nedovolila. Cestou hoch ještě potkal svého dětského lékaře. Od toho okamžiku ho už nikdo neviděl. Pátrali policisté i rodina. Ta po okolí i v metru vylepila plakáty s jeho fotografií. Za nalezení Honzy slibovala nejprve 100 tisíc korun. Pak jim nabídla finanční podporu sousedka a částku zvýšili na jeden milion. Ani pak se ale zázrak nestal.

Pátral i v Americe

„Vždy si ten den v kalendáři přečmárám černou barvou,“ prozradila Honzíkova maminka. Naději, že se jí syn vrátí, prý ztratila po třech pěti měsících. „S jeho zmizením jsem se nesmířila, ale člověk se s tím musí naučit žít,“ pravil Honzův táta Marcel. Syna nenašel, i když po něm pátral až do konce svého života, a to i v Americe. „Myslím si, že ho někdo unesl, nebo že mu něco udělal,“ řekl před lety. Marcel Nejedlý zemřel před čtyřmi roky, svého chlapce od jeho devíti let už nikdy nemohl obejmout.

Verze Honzíkova zmizení

* Policie považuje za nejpravděpodobnější, že nešťatnou náhodou spadl do tehdy rozvodněné Vltavy, utonul a proud ho odnesl.

* Stal se obětí zahraničních pedofilů, kteří v té době u plaveckého Podolí »lovili« oběti. 

* Unesli ho obchodníci s dětmi.

Kolik se pohřešuje dětí?

*Mezi lety 2010 a 2013 se počet pohřešovaných dětí do osmnácti let podle policejní statistiky snížil z 6715 na 5447 a nadále klesá. Najde se obvykle 95 % z nich. Dětí do patnácti let ročně policie pohřešuje okolo tisícovky.
*Denně se v průměru ztratí 15 dětí, obvykle se do několika hodin vrátí domů.
*Život nebo zdraví pohřešovaného dítěte je v přímém ohrožení v cca deseti případů ročně.

Co dělat, když se dítě ztratí?

V zájmu zvýšení rychlosti a efektivity pátrání vytvořilo ořed časem Ministerstvo vnitra projekt Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech. Jedná se o systém včasného varování v případech, kdy život nebo zdraví pohřešovaného dítěte je v ohrožení (cca 10 případů ročně). O aktivaci mechanismu a zařazení dítěte do něj rozhoduje Policie ČR. Více na www.pomoztemenajit.cz.

I tyto děti zmizely a policie po nich dosud pátrá:

Michaela Muzikářová (14), Ústí nad Labem

Školačka zmizela 11. ledna 2017, měsíc a půl před svými 13. narozeninami. Policie tvrdí, že podle jejího názoru je dívka mrtvá a podíl na jejím zmizení má přítel její matky. Ten několik týdnů poté, co školačka zmizela, spáchal sebevraždu. Detektivové objevili v jeho autě dívčiny pomůcky do školy.

Ivana Košková (35), Liberec

Dívka z Příšovic, které bylo tehdy 14 let, zmizela v létě 1997. Odjela z domova do Svijanského Újezdu navštívit svou tetu, tam ale nikdy nedorazila. Před několika lety policisté obnovili vyšetřování, když dívku na fotce poznala německá prostitutka. Ani za hranicemi ji ale nikdo nenašel.

Jan Štefuca (22) , Chomutov

Tehdy osmiletý Honzík z Chomutovska se ztratil v březnu 2005, dodnes se ho nepodařilo najít. Kriminalisté měli podezření, že spadl do vody a utopil se. Jeho tělo se však nikdy nenašlo a dál figuruje v policejní databázi pohřešovaných.

Patrik Tuťo (16), Ústí nad Labem

Tehdy devítiletý chlapec zmizel v březnu 2012 poté, co odešel k potoku, aby našel klacek na opečení buřtů. Podle policie mohl spadnout do Ždírského potoka, který ústí do řeky Bíliny a ta pak do Labe. Jeho tělo se nikdy nenašlo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.