Anička (15) se chtěla zabít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Anička (15) se chtěla zabít!

Vlastoručně napsaná závěť.
Vlastoručně napsaná závěť. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, ara)

Úzkost, sebepoškozování, pak dokonce pokus o sebevraždu! To má za sebou školačka Anna (15) z Vimperka. Důvodem bylo zřejmě pohlavní zneužití jejím přítelem (16) i dalším mužem (22). Její nejbližší teď chtějí varovat ostatní rodiče.

Vše začalo nenápadně. Dosud bezproblémové Anně se ve škole zhoršil prospěch. Rodiče pak v jejím mobilu objevili tajnou korespondenci. Ukázalo se, že má na sociální síti druhý profil a potají se schází s přítelem (16). „Zjistili jsme, že za ní tajně jezdil jiný známý. Vylákal ji k sobě a zneužil,“ řekl zdrceně otec dívky.

Dlouhý výslech
Anička dlouho mlčela, bála se, že by jí nikdo nevěřil. Nakonec začala psychické problémy řešit sebepoškozováním. „Podali jsme na oba mladíky trestní oznámení. Bylo jí v té době jen 14 let. Doufali jsme, že nám pomůže sociálka. Všechno ale trvalo velice dlouho. Ani několikahodinový výslech a vleklé vyšetřování policie jejímu stavu rozhodně nepomohly,“ popsal tatínek.

Dostali podmínku
„To nejhorší ale teprve přišlo. Anička se pokusila o sebevraždu,“ popsal táta. Kvůli tomu dívka skončila v psychiatrické léčebně. Rodiče Aničky doma našli i dívčinu závěť. „Tvrdila, že život nemá cenu. Bylo hrozné slyšet tohle říkat své dítě,“ řekla matka dívky. Oba mladíci u soudu dostali za zneužití podmínku. Tím to pro ně skončilo, pro Aničku ale nikoliv. Psychické problémy má dodnes.

Co také Anička napsala...
„Sebevražda je velký čin, protože se zabít chce veliké odhodlání a velkou odvahu. Nechci, aby byl někdo smutný nebo tak. Chci, aby na mě všichni pamatovali jako na veselou a bláznivou holku...“

Vlastoručně napsaná závěť.

Otec Anny varuje rodiče: Buďte ostražití
Příběh Anny může podle jejich rodičů potkat každé dítě. „V telefonech mají různé aplikace, dokážou se domlouvat tajně, posílají si nahaté fotky. Je důležité kontrolovat, s kým si píší, kolik mají profilů na sociálních sítích a jakmile se objeví problém, ihned ho řešit,“ řekl otec Anny.

 

Sebepoškozování i v Ordinaci...
Se sebepoškozováním se psychiatři potýkají stále častěji. Upozornil na to nedávno i 838. díl populárního seriálu Ordinace v růžové zahradě. Doktorka Marika Lukáčová v podání Andrey Růžičkové si všimla jizev na ruce pacientky Míši hospitalizované v kamenické nemocnici. Nakonec se ukázalo, že dívka i se svojí kamarádkou tak řeší závažné rodinné problémy. Mementem epizody bylo nepodceňovat tyto projevy. Lidé, kteří se sebepoškozují, potřebují odbornou pomoc. Jednou by totiž svůj záměr mohli dokonat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.