Výstava Knihy našich prarodičů ve Zlíně: Tohle se četlo před 100 lety! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Výstava Knihy našich prarodičů ve Zlíně: Tohle se četlo před 100 lety!

Knihovnice a koordinátorka projektu Veronika Takáczová.
Knihovnice a koordinátorka projektu Veronika Takáczová. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Povídání o pejskovi a kočičce, Dášenka čili život štěněte, Ferda Mravenec či Lovci mamutů. To byly podle ankety čtenářů krajské knihovny ve Zlíně největší hity dětských knih v době první republiky.

V knihovně vystavují 50 původních vydání nejoblíbenějších knížek, které četli naši prarodiče.

Průřez 20 let

„Představujeme publikace pro mládež z let 1918 – 1938. V tomto období se zrodila Dášenka, knižně byli vydáni Lovci mamutů, děti se poprvé setkaly s Ferdou Mravencem,“ řekla koordinátorka projektu Veronika Takácsová (33).

Těžké shánění

Vedle titulů z ankety jsou k vidění prvorepublikové oblíbené dětské knihy i napříč žánry včetně ilustrací. „Soustředit je nebylo vůbec jednoduché, protože dobových výtisků se dochovalo minimálně. Některé jsou z našeho fondu, další nám zapůjčili z jiných knihoven, muzeí i antikvariátu. Co je na tom ale krásné, že většina těchto knih se čte stále i dnes,“ přiblížila spoluautorka expozice Pavla Částková.

Velké vzácnosti

K vzácným knihám, které na výstavě uvidíte, patří i první vydání Povídání o pejskovi a kočičce z roku 1929. Sehnat se dá za tisícovku. Vzácností je také Edudant a Francimor Karla Poláčka z roku 1933.

Knihy našich prarodičů

Kde: Krajská knihovna Františka Bartoše, Zlín

Kdy: Do 30. prosince, od 9 do 19 hodin, ve středu od 12 do 19 hodin, v sobotu od 9 do 12 hodin

Za kolik: Zdarma

Lidé hodnotili 13 titulů

Výstava vychází z výsledků ankety. Lidé hodnotili: Povídání o pejskovi a kočičce (J. Čapek), Dášenka čili život štěněte (K. Čapek), Ferda Mravenec (O. Sekora), Lovci mamutů (E. Štorch), Gabra a Málinka ( A. Kutinová), Hoši od Bobří řeky (J. Foglar), O Mikešovi (J. Lada), Kája Mařík (F. Háj), Maly Bobeš (J. V. Pleva), Kubula a Kuba Kubikula (V. Vančura), Klapzubova jedenáctka (E. Bass), Edudant a Francimor (K. Poláček), (Hanýžka a Martínek ( J. Š. Bár).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.