Děsivé svědectví z procesu s drogovým bossem »El Chapem«: Postavil si mučírnu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Děsivé svědectví z procesu s drogovým bossem »El Chapem«: Postavil si mučírnu!

Hrozí mu doživotí.
Hrozí mu doživotí. (Foto Twitter, ČTK, Reuters)

Výběrem poroty začal v USA proces s Joaquinem »El Chapo« Guzmánem (61). Někdejší nejmocnější drogový boss světa proslul brutálním mučením svých rivalů. Dokonce si pro tento účel nechal budovat speciální mučírny.

Ne nadarmo ho americké úřady pasovaly na »nejobávanějšího a nejnebezpečnějšího muže planety«. Jako lídr nejmocnějšího drogového kartelu světa CDS (Cártel de Sinaloa) je zodpovědný za smrt více než 100 tisíc lidí během mexických drogových válek. V jednu chvíli dokonce patřil k nejbohatším lidem světa.

Sice ne do desítky jako jeho kolumbijský »kolega« Pablo Escobar (†44), ale do stovky se vešel...Tomu je teď však konec.

V New Yorku bude souzen za několik těžkých zločinů, včetně pašování drog, vražd a únosů. Proces bude probíhat vzhledem ke Guzmánově pověsti (mj. je i notorický útěkář) za přísných bezpečnostních opatření, do kterých USA investovaly desítky milionů dolarů. Dokonce i jména porotců a svědků zůstanou utajena.

Domy hrůzy

Už před začátkem hlavním líčením vyplouvají napovrch děsivá svědectví. Jeden ze svědků popsal, jak si Guzmán nechal pro mučení svých obětí postavit speciální dům. „Budova měla zdi potažené igelity, aby na nich neulpívala stříkající krev. Navíc tu byly speciální kanálky, které krev odváděly,“ uvedl anonymní svědek.
El Chapo dokonce v minulosti točil a zveřejňoval videa mučení svých rivalů, které chtěl vždy dodat svázané a bezmocné. „Když nezemřeli při přestřelce, byli uneseni a mučeni při vyslýchání, aby prozradili tajemství svého gangu,“ vyplývá z dalšího svědectví.
Očekává se, že proces potrvá asi čtyři měsíce a El Chapovi hrozí rozhodně doživotí.

»Impérium« řídí synové

Zatímco El Chapo sedí v americkém vězení, jeho drogový kartel funguje i nadále. Jen ho nyní vedou jeho nejoblíbenější synové z prvního manželství – Ivan (35) a Alfredo (35). Ti otěže drogového impéria CDS převzali už v době, kdy se jejich táta skrýval před spravedlností v Mexiku. Zatímco Guzmán se na sebe snažil neupoutávat pozornost nebetyčným rozhazováním, bratři se rádi chlubí luxusními auty a oblečením. Co se však týče násilí, dalo by se říct, že jablka daleko od stromu nepadla. „Bratři používají velmi násilné praktiky,“ uvedl bývalý zdroj z protidrogové správy. „Spolupracují s vojáky, které také používají na ovlivňování svědků.“

Už dvakrát jim pláchl!

Poprvé byl zadržen v roce 1993 v Guatemale, odkud byl vydán do Mexika. V roce 2001, kdy se objevila informace o jeho hrozícím vydání do USA, se mu však z vězení podařilo utéct v dodávce na prádlo. Po 13 letech na útěku ho policie znovu chytila v únoru 2014. V červenci 2015 se mu však opět podařilo uprchnout. A to dost spektakulárně – tunelem vykopaným z cely do nejbližšího domu. Naposledy byl dopaden v roce 2016 ve svém rodném státě Sinaloa. Následně ho v mexickém vězení Ciudad Juárez u hranic s USA, kde se nacházel až do vydání do Spojených států v lednu 2017, hlídalo kolem 700 příslušníků ochranky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.