Zima v Česku? Předpověď na sv. Martina i Advent! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zima v Česku? Předpověď na sv. Martina i Advent!

Tak kdy nám napadne?
Tak kdy nám napadne? (www.chmi.cz, humlnet.cz)

Zlatavé listí »prší« ze stromů, při chůzi šustí a voní. Je sice začátek listopadu, ale do lesa se stále vyplatí vyrazit. I s košíkem. Sezona houbařům stále neskončila. Dnes naměříme až 19 °C a podobně příjemně bude i příští týden.

„V lese najdete ještě poslední suchohřiby. Vrcholí i sezóna václavek, ale nejlépe daří čirůvkám a strmělkám,“ řekl Aha! mykolog Milan Plášek. Jestli lupenaté houby pokládáte za »prašivky«, kochejte se. Dlouhý podzim nachystal překrásné scenérie.

Jen nalehko
Navíc, zimní bundy můžete nechat ve skříni. „Listopad startuje s výrazně nadprůměrnými teplotami, které se budou příští týden při slunečné obloze zastavovat až na 19 °C,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. A po včerejších přeháňkách, by díky teplu mohly z mechu a trávy vykouknou čerstvé klobouky hříbků opozdilců.


Co nás čeká?
Dnes: skoro jasno až polojasno. Den 15 až 19 °C.
Zítra: převážně polojasno. Noc 7 až 11 °C, den 14 až 18 °C.
Úterý: jasno až polojasno. Noc 7 až 11 °C, den 14 až 19 °C.
Středa: polojasno až skoro jasno. Noc 6 až 10 °C, den 13 až 17 °C.
Čtvrtek: oblačno až zataženo. Noc 5 až 9 °C, den 11 až 15 °C.


Přituhne po sv. Martinu
Ochlazovat se začne až příští víkend. „První krok do zimy přinese sv. Martin – po něm už očekáváme i v nížinách po ránu mráz a na horách sněžení,“ říká Dagmar Honsová. I tak však bude podle dlouhodobého výhledu nezvyklé teplo a na sněhové vločky v nížinách můžeme zapomenout. „Předpokládáme, že období do 2. prosince bude jako celek teplotně nadprůměrné,“ potvrdil i Český hydrometeorologický ústav. Zima by tak do Česka měla dorazit až s adventem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.