Drželi Poláka jako otroka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Drželi Poláka jako otroka!

Pritpal Binning přednáší na Southamptonské univerzitě zdravovědu.
Pritpal Binning přednáší na Southamptonské univerzitě zdravovědu. (Foto GLAA, Twitter)

 Děsivý případ moderního otroctví řeší kriminalisté v britském hrabství Hampshire. Manželé Pritpal (56) a Palvinder (54) Binningovi drželi v nuzných podmínkách nejmenovaného Poláka, kterého nutili pracovat za prošlé jídlo.

Luxusní sídlo za 35 milionů korun, které leží ve fotbalovými hvězdami oblíbeném městě Chilworth, působí poměrně nenápadně. Za jeho zdmi však už čtyři roky trpěl v hrozných podmínkách čtyřicátník polské národnosti.

V promrzlém miniaturním domku bez záchodu musel spát na plastovém lehátku a jeho jediná výplata za těžkou stavební práci byla prošlé jídlo, které si mohl ohřát jen na zahradním grilu. Na otřesný případ se přišlo poté, co muž navštívil polikliniku, kde se svěřil se svými útrapami. Na popud lékaře pak policie zahájila trestní stíhání proti ženě přednášející na Southamptonské univerzitě (!) a jejímu manželovi.

Nenápadné otroctví
„Ve 21. století by neměl být nikdo nucen žít a pracovat v tak špatných podmínkách,“ uvedl vyšetřovatel z inspektorátu práce Tony Byrne. Sousedé přiznali, že muže viděli, považovali ho ale za běžného zaměstnance. „Je to šok. Binningovi tu bydlí už dvacet let a vždy byli milí,“ prozradil muž ze sousedství. „Jednou jsem toho muže viděl, jak mluví s naším zahradníkem. V tom však vyšla Pritpal ven a vynadala mu, aby se nebavil,“ popsal podivný zážitek. Muž je nyní zařazen do Národního programu na podporu obětí otroctví. Oba podezřelí jsou vyšetřováni na svobodě a odmítli se k případu vyjádřit.

Rozšířený problém
Moderní otroctví je v Británii mnohem častější, než se předpokládalo. Podle britské policie patří obchodování s lidmi a moderní otrokářství k nejrychleji rostoucím oblastem mezinárodního zločinu. Pachatelé často lákají své oběti do Británie vidinou vysokého výdělku a pak je zbaví svobody.

Víte, že...
...se předpokládá, že ve Velké Británii je více než 136 tisíc obětí moderního otroctví?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.