Srdce nahradila dvěma čerpadly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Srdce nahradila dvěma čerpadly!

Ludmila Čápová získala za návrh umělého srdce ocenění od firmy Edwards.
Ludmila Čápová získala za návrh umělého srdce ocenění od firmy Edwards. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, archiv Ludmily Čápové )

Více než tři měsíce plné experimentů, složitých propočtů a testů. Studentka a čerstvá inženýrka Ludmila Čápová (24) napsala diplomku, která sklízí obdiv a uznání. Tématem je náhrada lidského srdce dvěma vířivými čerpadly. 

„Můj návrh obsahuje dvě komory – jedno čerpadlo zastává funkci plicního oběhu, druhé tělního oběhu,“ vysvětlila žena ze vsi na Brněnsku. Umělým srdcem se zabývají na jejím mateřském Vysokém učení technickém v Brně už léta. Jde ale o experimenty s jednokomorovým čerpadlem, které by nahradilo jen polovinu srdce. Studentka dokázala návrh zdokonalit. Testy probíhaly i v praxi, jen krev musela nahradit proudící voda.

Nákres umělého srdce.


Umělé srdce Ludmile Čápové na tři měsíce zabralo veškerý čas. „Víkendy jsem trávila na fakultě, konzultovala vše s kolegy. Nejstarší sestra se mi nakonec svěřila, že vůbec nechápe, o čem to je,“ usmívá se Ludmila. Za svou práci sklidila uznání od přátel i profesorů. A všimla si jí o společnost Edwards, největší světový výrobce vakuových technologií. Ludmila od ní obdržela 1. cenu v silné konkurenci jiných technicky zaměřených prací studentů.

Diplomka zahrnovala i praktické testy zařízení. Místo krve byla voda.

Víte že...
...možnost výměny lidského srdce za umělé vědci v budoucnu chtějí uvést v realitu? Výzkum ale odhadují na několik příštích desetiletí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.