Rádce Aha!: Super recepty z dýní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rádce Aha!: Super recepty z dýní

 (iStock)

Málokdo ví, že porce dýně má v sobě víc draslíku než stejné množství banánu. Nevěděl to určitě ani Kolumbus, díky kterému se dostala do Evropy. Zdomácněla víc než rychle, a protože patří do čeledi tykvovitých, má i stejně chutné bratrance – patizon a cuketu.

Výživová bomba
Dýně se skládá z devadesáti procent z vody, ovšem těch zbylých deset procent představuje ideálně namíchaný koktejl z vlákniny, vitaminů a minerálů. Je mezi nimi draslík, měď, železo a hořčík, vitamin C, B1 a B2. Společně se jedná o vynikající podzimní životabudič našeho oraganismu posilující jeho imunitu.

Mnoho druhů
Hokkaidó – klasická a nejznámější má výraznou nasládlou chuť. Většinou se neloupe a využívá se k přípravě polévek, džemů, kompotů i koláčů nebo pyré. Má sytě oranžovou barvu.
Muškátová – má tmavě zelenou barvu s výrazným žebrováním a dorůstá váhy až 20 kg. Její dužina je velice měkká a před použitím ji zbavíme slupky. Je vhodná na polévky, kompotu a pyré.
Máslová – má tvar hrušky se šedou až nažloutlou slupkou. Její dužina chutná po lískových oříšcích. Používáme ji jako přílohu k červenému masu, k přípravě omáček a nádivek.
Špagetová – je oválná a protáhlá, se žlutou až žlutooranžovou slupkou. Její dužina vytváří špagetová vlákna, která od sebe po uvaření lehce oddělíme a získáme rovnocennou náhradu těstovin.

Jak poznat zralou?
Slupka zralých dýní je tuhá a matná (nezralé se lesknou). Důležitá je stopka – musí být zahnědlá a seschlá. Zelená stopka znamená předčasnou sklizeň. Na poklep dýně zní dutě.


Recepty, které nikdy nezestárnou:

Bramboráky
POTŘEBUJEME: ½ kg neloupané dýně Hokkaidó, 20 dkg brambor, 1 cibuli, 4 vejce, 4 stroužky česneku, 10 dkg polohrubé mouky, 1 lžíce maizény, sůl, pepř a sádlo na smažení.
POSTUP: Syrovou dýni a brambory nastrouháme najemno, cibuli jemně pokrájíme a česnek prolisujeme. Vše přísady pořádně smícháme, vytvarujeme placičky a opékáme na sádle po obou stranách asi 4 minuty. Jíme buď samotné, nebo jako přílohu k dušenému masu.

Polévka
POTŘEBUJEME: 1 kg dýně, 1 pomeranč, 20 g zázvoru, špetku muškátového oříšku, smetanu, 5 kuliček nového koření, mléko.
POSTUP: Dýni nakrájíme na kousky a ve studené vodě vaříme spolu s oloupaným pomerančem nakrájeným na kolečka a dalšími surovinami. Na mírném ohni vaříme do změknutí dýně, pak vše rozmixujeme, přidáme trochu mléka a v talíři lehce zalijeme smetanou.

Rizoto
POTŘEBUJEME: 30 dkg dýně, 10 dkg parmazánu, 1 litr zeleninového vývaru, 1 dcl bílého vína (suché), cibuli, 40 dkg rýže, 5 dkg másla, olivový olej.
POSTUP: Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme nakrájenou dýni, osolíme, opepříme a dusíme za stálého polévání vývarem do změknutí. Pak přidáme rýži, stále mícháme a vaříme cca 10 minut. Přilijeme víno a po jeho odpaření přilijeme zbytek vývaru. Po změknutí rýže přidáme máslo s parmazánem a promícháme.

Králík
POTŘEBUJEME: rozporcovaného králíka, 80 dkg dýně, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 dcl bílého vína, 3 dkg másla, tymián, rozmarýn, sůl, pepř.
POSTUP: Většími kousky dýně spolu s nakrájenou cibulí, česnekem a bylinkami vyložíme pekáč, zalijeme vínem a na to naskládáme kousky králíka, na které naklademe plátky másla. Přiklopíme a pečeme 45 minut, podléváme vodou nebo výpekem. Pak odstraníme víko a pečeme dozlatova dalších cca 20 minut.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.