Oranžová zaplavila zoo v Česku: Líně žerem svoje dýně
Halloween v zoo – žádní duchové, ale pořádné dýňové hody. Oranžových dobrot spotřebovala zvířátka desítky kilogramů. Dýně nejen mlsala, ale také si s nimi nadšeně hrála.
Nejvíc dýní zřejmě zpracovali sloni v pražské zoo. „Dostali jich šedesát, celkem asi sto třicet kilo,“ prozradila Aha! mluvčí zoo Lenka Pastorčáková. A čím větší byly, tím lepší. Při sloním porcování velkou a těžkou nohou by z malé dýničky zbyl jen flek.
Lemuři jdou na halloweenskou pochoutku pro změnu jako praví gurmáni. K dužnině se prohryžou ostrými zoubky. Když je otvor široký na jejich zatnutou pěst, vybírají nasládlý vnitřek prstíky a s požitkem mlaskají.
Dýně zpestřily podzimní den i zvířatům, která by si jich v přírodě sotva všimla. Vydrám například posloužila pro vodní pólo a lev v Ústí nad Labem v ní dostal naservírovanou svou porci masa.
Takhle se v zoo klubou vzácní hadi: Tkaničky do bot? Ne, užovky červenohlavé!
Celý článekCo je vlastně Halloween
Kořeny halloweenské tradice sahají do doby před naším letopočtem, kdy Keltové z 31. října na 1. listopad slavili konec léta a příchod nového roku. Svátek nazývali Samhain. Věřili, že v tuto magickou noc se prolíná svět živých a mrtvých. Proto zapalovaly ohně a oblékali se do převleků, aby chránili sebe a svá obydlí před zlými duchy.
Smlsněte si také
Pokud vás zvířecí hodování inspirovalo, pusťte se s chutí do dýně také. Teď na podzim je nejlepší čas. Tělu dodají velké množství vlákniny, vitaminy A, C, B, dále draslík, fosfor a vápník. Mají také vysoký obsah betakarotenu. Prospívají při zvýšeném cholesterolu, zažívacích potížích a zvýšeném krevním tlaku. Pro kuchyni je ideální dýně Hokkaido, kterou jíme i se slupkou, v níž se nachází nejvíce cenných látek. Zužitkovat můžeme i semínka, která jsou plná nenasycených mastných kyselin, bílkovin a jsou zdrojem zinku a železa.