Svatomartinské pečení: Domácí koblihy
POTŘEBUJETE:
500 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha na poprášení pracovní plochy
40 g krupicového cukru
40 g másla
4 žloutky
30 g droždí
3 lžíce rumu
250 ml vlažného mléka
špetku soli
nastrouhanou kůru z citronu
250 ml oleje na smažení
200 g domácí zavařeniny na plnění
moučkový cukr na poprášení
Droždí rozetřeme v hrnku se lžící cukru a mouky a zředíme ho čtyřmi lžícemi vlažného mléka. Kašičku dáme na teplé místo asi na čtvrt hodiny kynout. V míse utřeme máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zatíráme jeden po druhém žloutky. Pak vlijeme vzešlé droždí, rum, přidáme sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku a s mlékem zpracujeme na hladké a vláčné těsto. Mísu přikryjeme a necháme přibližně tři čtvrtě hodiny kynout. Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválíme na zhruba 1 cm silnou placku. Sklenkou naznačíme kolečka, na polovinu z nich klademe lžičkou trochu zavařeniny, zbylá kolečka dokrojíme. Položíme na zavařeninu, okraje důkladně přitlačíme a ještě jednou vykrojíme skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené. Koblihy poté poprášíme moukou a necháme na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout. Tuk rozehřejeme v menším hlubším kastrolu. Opatrně do něj vkládáme koblihy, smažíme je dozlatova (což trvá přibližně pět minut) a vyjímáme je drátěnou naběračkou. Na papírové utěrce necháme okapat přebytečný tuk a poprášíme je moučkovým cukrem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.