75. narozeniny Václava Neckáře: DVA ROKY ÚTRAP S BARÁKEM | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

75. narozeniny Václava Neckáře: DVA ROKY ÚTRAP S BARÁKEM

Václav Neckář
Václav Neckář (Foto Aha! – Martin Pekárek, Martin Hykl a pro Aha! Marija Kalinkina)

Dary bude přijímat postupně. Václav Neckář, který měl včera 75. narozeniny, už nějaké gratulace dostal, ale například s fan klubem se teprve setká. A sám sobě dal opravený dům. Konečně žije bez řemeslníků.

K rozsáhlé rekonstrukci za statisíce se Václav odhodlal v zimě 2016, až rok po smrti milované manželky Jarky (†78) a po katetrizaci, kterou zpěvák podstoupil v srpnu tézož roku v Nemocnici Na Homolce. První Vánoce dokonce i se synem Vašíkem (44) a jeho ženou museli trávit u synovce Davida, který bydlí poblíž.

Téměř dva roky se tak zpěvák musel smířit s přítomností zedníků, instalatérů, truhlářů a příslušníků dalších profesí. „Naštěstí jsme s bratrem Janem hodně na cestách, takže se to dalo vydržet. Například teď máme ještě v prosinci patnáct koncertů a v listopadu se těším do Ústí nad Labem, kde jsem před pětašedesáti lety začínal v opeře Othello,“ svěřil se Václav.

Čas nepomohl

Jediná věc mu kalí radost z přízně blízkých a fanoušků. „Strašně mi schází Jarka. Škoda, že nevidí, jak barák prokoukl, že tady s námi není. Říkali mi, že čas všechno zhojí, ale nefunguje to,“ říká smutně Václav.

Parcela od tchána

Když si Václav bral Jaroslavu a Vašík byl už na cestě, vytrhl zpěvákovi trn z paty jeho tchán. Vlastnil v Braníku dvě parcely. Jednu mladým věnoval a zpěvák na ní umístil tehdy velmi populární skládací okál. Než přišel syn na svět, bydleli.

Dort a ohňostroj

Velkou narozeninovou párty spojenou s koncertem uspořádali Vaškovi před týdnem v Mariánských Lázních. „My sem s bráchou Honzou moc rádi jezdíme. Když jsme dostali nabídku, okamžitě jsme kývli,“ prozradil Václav. „Byl to pro mě zážitek,“ přiznal zpěvák. Pořadatelé chtěli uspokojit zájem všech fanoušků. Před hotel, kde Vašek zpíval, umístili plazmu, aby o zážitek nepřišli ani ti, co se dovnitř nevešli. Vedle vynikajícího marcipánového dortu dostal Neckář ještě velkolepý ohňostroj nad městem.

Navigátor i po mrtvici

Mrtvice Václava Neckáře postihla v roce 2002, když v televizi s Janem točil písničku Můj brácha má prima bráchu. Režisér Jiří Adamec (70) mu dával na papíru nějaké instrukce a Váckav je nedokázal přečíst. Navíc měl pocit, že ho něco táhne doleva. Zkušený Adamec hned řekl Janovi, že Vašek musí do nemocnice, že má mrtvici. Zpěvák se svých 500 písní musel učit znovu. Jediné, co mu překvapivě zůstalo, byl orientační smysl. „Můžu navigovat na všech cestách, kde jsme kdy jeli,“ říká.

 Co řekl Neckář o vyznamenání pro Vondráčkovou? A její bratr?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.