Stařičká matka (90) agenta Skripala prolomila mlčení: Uvidím ho ještě?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Stařičká matka (90) agenta Skripala prolomila mlčení: Uvidím ho ještě?!

Rodina ušetřila stařičkou Jelenu děsivých detailů.
Rodina ušetřila stařičkou Jelenu děsivých detailů. (Foto Reuters, Twitter, ara)

Od otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala (67) a jeho dcery Julije (33) uběhlo už sedm měsíců. Jeho matka Jelena Jakovlevna Skripalova (90) vůbec poprvé promluvila s britskými novináři a prozradila, že stále netuší, co se s jejími příbuznými stalo a kde se nacházejí.

V malém bytě v ruské Jaroslavli ji navštívili reportéři Daily Mirror, kterým poskytla vůbec první exkluzivní rozhovor od synovy otravy. I přes mediální šílenství kolem případu byla Skripalova rodina schopna ušetřit stařičkou matku děsivých detailů březnových událostí.
Jelena přiznala, že ji nejvíc trápí to, že neví, jestli svého syna a vnučku vůnec ještě někdy uvidí. „Chtěla bych ho k sobě přivinout. Strašně mi chybí. Starší syn je mrtvý. Sergej jediný mi zbyl...“ přiznala Jelena s tím, že ví o špionské minulosti Sergeje a jeho špatném zdravotním stavu, detaily však nezná.

Poslední kontakt

Nejvíce si stěžujena nedostatek komunikace, protože dříve si volali každý den. „Vím, že žije v britském Salisbury. Naposledy jsem mluvila s Julijí 24. července na své 90. narozeniny. Bylo to skvělé, ale řekla mi, že Sergej nemůže mluvit kvůli bolesti v krku,“ uvedla s tím, že od té doby spolu nemluvili.

Telefonování by totiž mohlo vyzradit utajované místo, kde se Skripalovi skrývají. „Teď si žádám o pas, abych za nimi mohla jet do Anglie. Nemyslím si však, že mi ho vydají,“ uzavřela. Sergejovi by podle jejích představ měli umožnit navštívit ji v Rusku, což by ale pro něj zřejmě bylo krajně nebezpečné...

CITÁT

Někteří ze Skripala div nedělají ochránce lidských práv. Přitom to byl jen zrádce vlasti a šmejd, nic jiného.“
Vladimir Putin, ruský prezident

Případ novičok

Skripalovy našli 4. března po večeři v Salisburské restauraci v kritickém stavu. Otce s dcerou okamžitě transportovali do nemocnice, kde několik měsíců bojovali o život. Podle vyšetřovatelů se jednalo o otravu nervovým plynem novičok, za kterou s největší pravděpodobností stálo Rusko. Od propuštění je britské tajné služby skrývají neznámo kde.



Přečtěte si
fido2
19. 10. 2018 • 18:58

Asi těžko, zradil vlast? Kdo ho vychoval, proboha?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.