Výstava »Made in Czechoslovakia«: Klenoty, které Češi dali světu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výstava »Made in Czechoslovakia«: Klenoty, které Češi dali světu

Na 130 exponátů výstavy doplňuje řada interaktivních prvků, projekcí a dokumentů.
Na 130 exponátů výstavy doplňuje řada interaktivních prvků, projekcí a dokumentů. (Foto Aha! – Mária Rušinová, NTM, ara)

Obří i sotva viditelné, ale rozhodně významné jsou důkazy o umu a talentu firem a techniků československého státu. Ty nejzajímavější představuje ode dneška výstava na Letné.

Vysavače, turbíny, komplikované i jednoduché stroje, stavby i dopravní prostředky a desítky dalších objektů či technických řešení. To vše je připomínka technického a průmyslového vývoje československého státu od roku 1918 do 1992. Ve 130 exponátech jej přibližuje výstava Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět v Národním technickém muzeu na Letné. „Návštěvníci tady uvidí, jak špičkový náš průmysl byl, že se dokázal prosadit ve světové konkurenci,“ řekl Aha! Hynek Stříteský, komisař výstavy. „Přesvědčí se ale i o tom, že tomu tak nebylo vždy. Naši technici však mnohdy i z mála dokázali udělat hodně,“ dodal. Unikátní výstava tak propojuje mimořádné objekty i dnes úsměvné věci denní potřeby našich rodičů či prarodičů. Obdivovat je a možná i nostalgicky vzpomínat nad nimi zájemci mohou až do podzimu příštího roku.

Dvě výstavy v jedné

Projekt Made in Czechoslovakia doplňuje také na Letné další výstava s názvem Pražské vzorkové veletrhy. Ta prezentuje tradiční domácí výrobce, kteří odolali času a fungují dodnes. V expozicích tak má zastoupení například výrobce vinylových desek GZ Media, dále MORA, značka, která od roku 1825 stále sídlí a vyrábí kuchyňské spotřebiče v Hlubočkách u Olomouce, nebo firma L. Hainz, založená již roku 1836, jež se pyšní svými věžními hodinami, a řada dalších.

Přiletěl i Delfín

Největším a jedním z nejvýznamnějších exponátů, který je vidět už z dálky a vítá návštěvníky ještě před vstupem do muzea je letadlo Aero L-29R Delfín, umístěné na budově. Připomíná velkolepou éru československých cvičných proudových letadel zahájenou sériovou výrobou letadel Aero L-29 Delfín v roce 1963.

Co, kde, kdy, za kolik...

Výstava Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět

Kde: Národní technické muzeum, Kostelní 42, Praha 7

Kdy: 19. října 2018 až 29. září 2019, úterý až neděle 9:00 až 18:00 hodin.

Za kolik: 220 korun základní vstupné, 100 korun senioři nad 65 let, držitelé průkazů ZTP, ISIC do 26 let, děti 6 až 15 let, studenti SŠ a VŠ do 26 let, 420 korun rodinné pro rodiče s dětmi do 15 let (max 2 dospělé osoby a současně max 3 děti), zdarma
děti do 6 let, dětské domovy, držitelé ZTP/P a jejich průvodce...

Víte, že...

...letadlo Aero L-29R Delfín patří mezi 64 kusů vyrobených pro vojenské průzkumné účely.

Kaplanova turbína

Viktor Kaplan nechal vyrobit první prototyp firmou Storek v roce 1919, další pak vyzkoušeli v poděbradské elektrárně. Ta na snímku byla
součástí československého pavilonu na EXPO 58 v Bruselu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.