Mykologové s vodou v lese: Boj o záchranu vzácné houby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mykologové s vodou v lese: Boj o záchranu vzácné houby!

Houba pukla a vypustila do okolí své spory...
Houba pukla a vypustila do okolí své spory... (Foto pro Aha! – Dalibor Marounek)

 To tu ještě nebylo! Se suchem už nebojují jen zahrádkáři a zemědělci. Země letos vyschla tak, že i mykologové chodili do lesa zalévat houby. 

Nezaprší a nezaprší. Ve středních a severních Čechách chybí místy až 90 procent vláhy. Dokonce i lesy, které v krajině tradičně drží vodu nejdéle, vyschly na troud. Na Roudnicku museli mykologové vyrazit do lesa místo s košíkem s konví. Bez zálivky by vzácná houba hvězdovka vlasohlavá, kterou tam objevili na počátku růstu jako malou kuličku, katastrofální sucho nepřežila.


„Museli jsme zalévat obden. Z dvaceti plodnic přežilo díky zálivce sedm kousků,“ popsal mykolog Dalibor Marounek. Nejedlé hvězdovky jsou vedené v červeném seznamu jako ohrožený druh. „Patří k nejkrásnějším hvězdovkám. Je to i jeden z největších druhů. Po otevření cípů měří až 15 centimetrů,“ vysvětlil Daliber Marounek, čím si péči zasloužila právě tato houba.
Mykologové se ji snažili udržet »naživu«, aby vyzrála a vypustila do okolí své spory. Snad bude příští rok bohatší na déšť a lesy ozdobí další hvězdovky.


Zaprší konečně?
O víkendu se sice trochu ochladí a rtuť teploměru přes den nepřekoná šestnáct stupňů, sucho se ale bude ještě spíše prohlubovat. „Vzhledem k očekávanému relativně teplému počasí s minimem srážek se vlhkost půdy bude v průběhu týdne na většině území nadále snižovat,“ předpovídají hydrologové Českého hydrometeorologického ústavu.



Jak bude?
Dnes: oblačno, ojediněle slabý déšť, den 16 až 20 °C, na horách 14 °C.
Zítra: polojasno, místy přeháňky, noc na Moravě 8 až 12 °C, v Čechách 4 až 8 °C, den 16 až 20 °C.
Pátek: polojasno, ojediněle přeháňky, noc 5 až 9 °C, den 15 až 19 °C.
Sobota: polojasno, místy déšť, noc 4 až 8 °C, den 13 až 16 °C.
Neděle: převážně oblačno, ojediněle, na východě místy přeháňky, den 4 až 8 °C, den 11 až 15 °C.

Víte že?
...nejhorší je sucho ve středních a severních Čechách, na Pardubicku, Hradecku a na Brněnsku? Nejlépe jen na tom Zlínsko. Na většině území Česka za posledních devět dní nespadla ani kapka. V celé zemi nezapršelo od 8. do 14. října.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.