Dívce (21) zničila vzácná nemoc zažívání: 4 roky nejedla! Ani sousto... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dívce (21) zničila vzácná nemoc zažívání: 4 roky nejedla! Ani sousto...

Holanďance (21) zničila vzácná nemoc zažívání
Holanďance (21) zničila vzácná nemoc zažívání (Foto Facebook)

Nestihli jste oběd a odpoledne jste nevrlí, že vám kručí v břiše? Tak si představte, jak se asi cítí Holanďanka Kelly Beckers (21), které vzácná nemoc zničila zažívání a ona už přes čtyři roky nepozřela ani sousto!

Její onemocnění se nazývá chronická intestinální střevní pseudoobstrukce (CIP), kterou doprovází řada symptomů (mj. nevolnost, zvracení, bolest břicha, nadýmání, zácpa). Zdravotní problémy se u Beckers objevily už při jejím narození – na svět totiž přišla koncem pánevním.

Kvůli komplikacím při porodu má zničený trávicí trakt a potravu musí přijímat výhradně prostřednictvím infuze zavedené do tepny kousek od srdce (tzv. parentální výživa).
Kromě toho má boční vývod ze střev (stolice jí tedy odchází do sáčku), další hadička v nosu jí pro změnu odvádí z těla žluč.

Blízko smrti

Beckers tvrdí, že několikrát už málem zemřela kvůli tomu, že se jí »po hadičkách« dostala do těla infekce. Naposledy bojovala o život koncem loňského roku. „Měla jsem infekci, která se zastavila tři centimetry od srdce. Rodiče už se se mnou loučili, protože to vypadalo, že zemřu,“ vzpomíná Beckers. Lékařům se ale naštěstí podařilo zánět způsobující až otravu krve včas odstranit, vyhráno ale dívka nemá. „Kdykoliv se to může stát znovu. A kdykoliv můžu zemřít,“ naříká.

Žije na »max«

I přes špatné vyhlídky se však snaží žít na maximum: „Nechci, aby mi CIP ničila život.“ Statečně bojuje i přesto, že už čtyři a půl roku neměla v ústech jediné sousto. „Nechybí mi to, už si ani nedokážu představit, že něco jím. Chybí ale takový ten sociální aspekt kolem toho. Když vyrazíte ven s přáteli, většinou se všechno točí kolem jídla. A já tam většinou jen tak sedím,“ popisuje jedinou chvíli, kdy se prý cítí v kolektivu nepříjemně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.