Podívejte se: Kolik bere váš starosta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Podívejte se: Kolik bere váš starosta!

Pozn.: Obce a města byla vybrána náhodně s ohledem na počet obyvatel podle nejčerstvějších údajů ČSÚ k letošnímu lednu. Jde o tabulkové platy uvolněných členů zastupitelstva samospráv, tedy těch na plný úvazek.
Pozn.: Obce a města byla vybrána náhodně s ohledem na počet obyvatel podle nejčerstvějších údajů ČSÚ k letošnímu lednu. Jde o tabulkové platy uvolněných členů zastupitelstva samospráv, tedy těch na plný úvazek. (Foto ted)

Rozhodli jste, kdo bude řídit vaši obec či město. A doufejme, že jste volili dobře. Pomohli jste jim totiž nejen k moci, ale i ke slušnému příjmu. A to se starostové, primátoři, radní i zastupitelé mohou od Nového roku těšit na ještě větší »balík«. Z rozhodnutí vlády jejich platy vzrostou průměrně o sedm procent. Podívejte se tedy, na kolik si přijdou vámi zvolení zástupci.

Víc funkcí, méně peněz
Mzdy vyplácené z obecních nebo krajských rozpočtů by se mohly snížit těm placeným zastupitelům, kteří jsou zároveň členy vlády nebo Parlamentu. Měli by nárok jen na dvě pětiny částky, kterou dostávají jejich kolegové. Takový návrh zákona podpořila minulý týden vláda a nyní ho bude posuzovat Sněmovna.

Hra o radnice: Ve Varech je hotovo, v Praze zuří boj
Boje o primátory a vládu nad městy se rozhořely po celém Česku. Nejasná je situace v Praze nebo Ostravě, naopak v Karlových Varech by už mohlo být hotovo. 

Brno:
V moravské metropoli se schyluje k unikátu. Vítěz voleb ANO tam zvažuje přizvat do superkoalice všechny strany, vyjma SPD. „Chceme, aby spolupráce magistrátu a malých radnic fungovala lépe, než když jsme se přeli se starosty z opozice,“ přiznal primátor Petr Vokřál.

Zlín:
Naplno běží povolební jednání ve Zlíně. Vede je ANO, které těsně zvítězilo před Starosty. Možností, jak by mohlo vypadat vedení města, je řada, do zastupitelstva se dostalo osm stran. ANO a STAN plánovaly přizvat do koalice třetí Zlín 21. Ten ale jít do holportu odmítá.

Ostrava:
V hornické Ostravě to vypadá na pokračování stávající koalice pod vedením hnutí ANO. Podle stávajícího primátora Tomáše Macury (54) by mělo být o novém vedení města jasno koncem týdne. Hnutí chybí k většině 6 zastupitelů. Ty by mohl dodat dosavadní partner hnutí Ostravak se 7 křesly.

Karlovy Vary:
V lázeňském městě nelenili a vítěz voleb ANO se domluvil s ODS a hnutím Karlovaráci. Primátorkou města by měla být Andrea Pfeffer Ferklová, která byla lídrem hnutí ANO ve volbách. Strany už podepsaly memorandum, kde se zavazují, že nebudou s nikým jednat o jiné podobě koalice.

Praha
V hlavním městě zvítězila ODS, magistrát ale nejspíš povede někdo jiný. Do jednání se mají pustit Piráti, Praha Sobě a koalice TOP 09, lidovci a STAN. Stranou zůstává ANO, se kterým se sice včera sešli zástupci Pirátů, ti ale nadále preferují spojení s TOP 09 a iniciativou Praha Sobě.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.