Dýňové sladkosti: Dýňový nákyp s vlašskými ořechy
POTŘEBUJETE:
200 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
300 g cukru
1 lžičku mleté skořice
1 lžičku mletého zázvoru
1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry
¼ lžičky soli
1 vanilku
150 g dýňového pyré (z cca 300 g dýně)
50 ml mléka
40 ml rostlinného oleje
100 g vlašských ořechů
máslo na formu
Smícháme mouku, kypřicí prášek, 150 g cukru a koření. Dýňové pyré promícháme s olejem, mlékem a dření z vanilky. Do tekuté směsi postupně vmícháme suchou směs a získáme hladké těsto. Naplníme jím vymazanou formu o velikosti 20x20 cm a uhladíme povrch. K varu přivedeme 400 ml vody. Zbytkem cukru a vlašskými ořechy rovnoměrně posypme povrch nákypu a zalijeme vše horkou vodou. Nemícháme! Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 40 minut. Nákyp podáváme teplý.
Více receptů najdete v tištěném Aha pro ženy číslo 42.