Hroší hrdina povodní 2002 uhynul: Slávka (†33) zabil zánět | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hroší hrdina povodní 2002 uhynul: Slávka (†33) zabil zánět

V Zoo Praha zemřela hroší celebrita Slávek. Povodně v roce 2002 statečně přečkal v areálu Zoo.
V Zoo Praha zemřela hroší celebrita Slávek. Povodně v roce 2002 statečně přečkal v areálu Zoo. (Blesk:Přibyl)

Pražská zoo truchlí. Ztratila totiž hrocha Slávka (†33). Ten jako jediný pražský hroch přežil ničivé povodně v roce 2002. Osudným se mu teď stal akutní zánět žaludku.

Slávek se stal jednou z největších celebrit zoologické zahrady, fotografie, jak kouká z okna pavilonu, obletěla svět. Teď, po 16 letech se návštěvníci těšili, jak na konci října oslaví jeho 34. narozeniny. Místo toho se však s oblíbencem musí rozloučit. Hroch totiž v sobotu předčasně uhynul.

„Podle našeho veterináře Romana Vodičky došlo k úhynu za příznaků akutních zažívacích obtíží a pitva ukázala těžký zánět žaludku a střev,“ napsal na Facebooku ředitel zoo Miroslav Bobek s tím, že další podrobnosti ukážou až laboratorní vyšetření.

Zůstal po něm syn
Ve výběhu zůstala Slávkova partnerka Maruška a jejich syn Fanda. „To, že jsou sami, samozřejmě zaznamenali. Podle chovatele teď mohou být nervóznější,“ vysvětlila mluvčí zahrady Lenka Pastorčáková. „Nejdůležitější teď je, že syn a matka zůstávají spolu, mají jeden druhého,“ dodala. Sami však nezůstanou napořád. Koordinátor evropského záchovného chovu už uvažuje o tom, že Maruška dostane nového samce.

Už je v muzeu
Voda v roce 2002 zatopila pražskou zoologickou zahradu tak, že při katastrofě zahynulo na 134 zvířat. Povodně nepřežila Slávkova tehdejší partnerka Lentilka ani dcera Barborka. Hrocha tehdy vynesla voda až do chodby v pavilonu slonů, aby ho dostali zase dolů, museli vybudovat speciální rampu a vybourat zeď. Hned v tom samém roce k sobě dostal samici Marušku. „Nejdřív spolu trochu válčili, ale nakonec to dobře dopadlo a měli spolu tři potomky,“ vysvětlila Pastorčáková. Dodala, že tělo hrocha bylo převezeno do pražského Národního muzea, kde bude zřejmě vypreparován a vystaven.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.