Nizozemsko zmařilo útok ruských hackerů: Jak je lapli? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nizozemsko zmařilo útok ruských hackerů: Jak je lapli?

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Foto ČTK)

Diplomatická válka mezi Západem a Ruskem sílí. Nizozemsko tvrdí, že zmařilo útok Putinových hackerů proti organizaci, která zkoumala látku použitou při otravě agenta Skripala (67) v Salisbury. Ruští agenti totiž nebyli důslední a zanechali po sobě kupu stop.

Nizozemské ministerstvo zahraničí oznámilo, že čtveřice »kybernetických agentů« řízených ruskou vojenskou rozvědkou GRU (tedy stejnou, co měla poslat dva muže na Skripala) se v dubnu, krátce po útoku na zběhlého agenta a jeho dceru, pokusila nabourat do sítě Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ta v té době vyšetřovala mj. i údajný ruský chemický útok v syrské Dúmě.

Podle USA se hackeři rovněž snažili odhalit úředníky, kteří rozkryli státem financovaný doping ruských sportovců, a také se měli pokusit napadnout americkou společnost Westinghouse Electric, zabývající se využitím jaderné energie. Nizozemští vyšetřovatelé objevili u centrály OPCW v Haagu auto s vybevením, jímž se špioni snažili proniknout do bezdrátové sítě organizace. Notebook nalezený v kufru vozu obsahoval kromě ukradených přihlašovacích údajů do sítě OPCW mj. i snímek jednoho z agentů z olympiády v Riu. Policisté rovněž našli tašku s odpadky, které agenti před svým odletem ze země ve snaze zakrýt stopy odnesli z hotelu poblíž sídla OPCW, kde byli ubytováni – a na plechovkách piva a obalech od jídla nechali otisky.

Díky jejich nedůslednosti byla snazší jejich identifikace. Jak se ukázalo, Rusové, vypovězeni z Nizozemska už v dubnu krátce po odhalení, měli diplomatické pasy a byli mezi nimi i odborníci na informační technologie. Včera obvinili GRU z kybernetických útoků i Británie a Austrálie, Rusko však všechna nařčení odmítá s tím, že Západ má bohatou fantazii. „Jde o pokračování protiruské kampaně špionomanie, která vážně poškozuje vzájemné vztahy,“ stojí v prohlášení tamního ministerstva zahraničí.

Když Putin tančí: Ruský prezident přijel na svatbu rakouské ministryni zahraničí.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.