Kuciakova vraha měla shánět zadlužená Alena Z.: Sexy »tlumočnice« a falešný kmotr | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kuciakova vraha měla shánět zadlužená Alena Z.: Sexy »tlumočnice« a falešný kmotr

Zavražděný pár: Slovenský investigativní novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina.
Zavražděný pár: Slovenský investigativní novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina. (reprofoto/twitter)

Nepodnikající podnikatelka a tlumočnice, co netlumočí; rozmazlující matka dospívající modelky a zadlužená objednatelka vraždy. Tím vším vše je podle slovenských médií a policie Alena Z. (44), jedna ze čtyř zadržených v kauze zavražděného novináře Jána Kuciaka (†27).

Skutečným zadavatelem vraždy z 21. února je podle dalšího ze zadržených Zoltána A. podnikatel Marián Kočner (55). Toho k Aleně Z. pojí zřejmě úzké pouto. Jezdila do jeho luxusních horských hotelů a její dcera Mia (15) o něm říká, ba se tím chlubí, že je Kočner jejím kmotrem – třebaže není pokřtěná. Sousedé řekli novinářům, že si Alena s dcerou – rádoby modelkou – žijí na vysoké noze a že se holedbají, jak jim vše platí právě Kočner.

Realitní schovávaná
Pro něj by nějaké to luxusní auto, exotické výlety, pronájmy limuzín či drahá móda jistě byly jen drobné. Už od počátku 90. let »dělá« byznys ve velkém. Kočnerovou specialitou jsou zašmodrchané prodeje a převody nemovitostí mezi několika firmami, tu předražené, tu za korunu... Firmy jsou často jen »schránky« v daňových rájích a nevykazují reálnou aktivitu. Tu a tam některá skončí a zbude po ní jen dluh finančnímu úřadu či věřitelům, zatímco jiná společnost si na daních odepíše desítky milionů.

Rozplétal kauzy
Právě rozplétání Kočnerových kauz se Kuciak věnoval nejvíce, což podnikatel nenesl lehce. „Začnu se zajímat o vaši matku, otce, sourozence,“ vyhrožoval mu do telefonu. „Garantuji vám, že přestanete psát, protože vás budu pranýřovat.“ Kuciak proto podal trestní oznámení, policie to ale ignorovala. „To děláte i vy, hledáte špínu,“ veřejně se reportérovi vysmál tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák (47). Po Kuciakově smrti to přispělo k jeho pádu, spolu s premiérem Robertem Ficem (54) museli kvůli tlaku veřejnosti opustit vládu. Oba si s Kočnerem tykají, Fico měl luxusní byt hned vedle něj. A panuje podezření, že se vyšetřování vraždy pokoušeli zamést pod koberec.

„Nepovažuji za nebezpečné vyhrožování, když jsem se vyjádřil, resp. položil řečnickou otázku, jak by se mu líbilo, kdybych na něj začal hledat nějakou špínu,“ hájil se Kočner, když jej den po Kuciakově vraždě oslovil server Nový čas. A teď? Jeden z podezřelých jej označil za zadavatele vraždy mladého žurnalisty...

Policejní prezident: Museli jsme to uspěchat
„Možné pachatele jsme měli už měsíc, monitorovali jsme je a snažili se dostat až k objednavateli,“ řekl v rozhovoru pro Aktuality. sk policejní prezident Milan Lučanský. Jenže právní zástupci by mohli z vyšetřovacího spisu vyčíst, že se razie chystá. „Tak jsme museli přistoupit k realizaci. Což je mi velmi líto, mohli jsme to táhnout ještě dva měsíce, a možná by se podařilo prokázat, i kdo je objednavatel.“ Teď bude podle něj dokazování pracnější a zdlouhavější, s větším rizikem pochybení. Lučanský vede policii od 1. června, nahradil matadora Tibora Gašpara. Ten skončil kvůli mnohým pochybením podřízených při vyšetřování Kuciakovu případu a snad i pro podezření, že se ho snaží mařit – ze stejných důvodů skončil i jeho šéf, ministr Kaliňák.

Čtyři plus jeden podezřelý: Jak se to zatím má se čtyřmi zadrženými?

Alena Z.
Policie ji považovala za zadavatelku, ale teď se jeví, že byla také jen prostřednicí. Zatkli ji minulý pátek doma v Komárně. Hrozí jí doživotí; podle informací serveru Nový Čas s vyšetřovateli spolupracuje.

Zoltán A.
Prostředník, který měl Aleně sehnat střelce. Zatčen byl při razii 27. září v Kolárově, stejně jako dva níže uvedení. Zároveň stíhán pro krácení daně, za což by mohl sedět 12 let. Snad i proto se rozhodl »zpívat« a ukázat na Kočnera.

Tomáš S.
Bývalý policejní vyšetřovatel, podle policie Kuciakův vrah. Důkazy proti němu podle prokurátora vypadají silně, například náboje.

Miroslav M.
Střelcův bratranec, bývalý voják, ho měl na místo činu odvézt. Víc se o něm neví.

Marián Kočner
Od června sedí ve vazbě, údajně chtěl po televizi Markíza proplatit padělané směnky za 1,8 mld. Kč. V minulých dnech ho převezli do jiné věznice, hovoří se o tvrdé káznici Leopoldov, nejspíš kvůli ovlivňování svědků.

Ficův balík peněz
Týden po Kuciakově vraždě vyvolal tehdejší premiér Fico údiv, když na tiskové konferenci ukázal milion eur v hotovosti (27,5 mil. Kč), prý jako odměnu za informace k dopadení pachatelů. Nikdo je patrně nedostane, vláda takovou odměnu poté neodhlasovala.

 

Video ze zásahu slovenské policie v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka:

Video se připravuje ...




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.