Borise (20) zavalil náhrobek: Za život na vozíku dostane... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Borise (20) zavalil náhrobek: Za život na vozíku dostane...

Odškodné může Borisovi zpříjemnit těžký život, pomoct mu k paralympijskému zdraví mu však nevrátí.
Odškodné může Borisovi zpříjemnit těžký život, pomoct mu k paralympijskému zdraví mu však nevrátí. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Boris T. (nyní 20) z Vyškovska byl talentovaný fotbalista. Jenže školní exkurze na židovský hřbitov v Rousínově jeho život v červnu 2011 navždy změnila. Mladík je od té doby na vozíku. Po dlouhých sedmi letech vysoudil odškodné.

Neopatrný spolužák na Borise svalil několik set kilogramů těžký žulový náhrobek. Hoch utrpěl poranění míchy, ledvin, jater, otevřenou zlomeninu nohy, měl dva přeražené obratle. Život mu zachránila rychlá lékařská pomoc. I tak zůstal ve 13 letech ochrnutý od pasu dolů.

Právník rodiny přišel s posudky, které soud uznal za stěžejní. Boris podle nich utrpěl psychické trauma, ztratil schopnost erekce a nikdy nezaloží rodinu. „Teprve teď to cítí, chápe a rozumí tomu, co to znamená,“ podtrhl soudce Jaroslav Burian. Odvolací senát Krajského soudu v Brně tak pravomocně mladíkovi přiznal odškodné ve výši 8,8 milionů korun. Škola peníze nemá, vyplatit je tak musí radnice v Rousínově coby její zřizovatel.

Chce na paralympiádu

Chlapec byl mimořádně sportovně nadaný. Nyní hraje stolní tenis, to je ale pro něj ale pouze z nouze ctnost, chtěl vyniknout ve fotbale. Těžkou situaci překonal silnou vůlí. „Mým cílem je reprezentovat na paralympiádě v roce 2020 v Tokiu ve stolním tenisu,“ řekl Boris.

Tahanice o miliony

Pedagog, který děti na hřbitov odvedl, dostal podmíněný trest. Škola uznala pochybení, jenže výši odškodnění, téměř 14 milionů, zpochybňovala. „Původní zdravotní posudky hodnotily stav hocha ve věku dítěte. Přes upoutání na vozík se postupně zlepšoval, navíc je nyní úspěšným hendikepovaným sportovcem,“ tvrdil zástupce školy u odvolacího soudu s tím, že by se odškodné mělo snížit.

Tento náhrobek žáka 7. třídy zavalil.

Přečtěte si
majojo
3. 10. 2018 • 22:06

Znovu se ptám, proč odpovědnost nese škola, potažmo zřizovatel, když náhrobek shodil na spolužáka nezletilej grázlík. Jestliže byl náhrobek v havarijním stavu, pak má nést odpovědnost správa hřbitova.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.