Svíčková z krůtího masa
POTŘEBUJETE:
600 g krůtího masa z horních stehen (bez kosti)
sůl
60 g uzené slaniny
2 lžíce oleje
2 mrkve
½ celeru
1 cibuli
2 lžíce octa + na dochucení
1 citron (oloupaný a na plátky)
1 lžičku plnotučné hořčice
3 bobkové listy
6 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
½ lžičky sušeného tymiánu
2 lžíce másla
3 – 4 lžíce hladké mouky
500 – 600 ml vody či vývaru
250 – 300 ml smetany ke šlehání
krupicový cukr na dochucení
4 lžíce zavařených brusinek
houskové knedlíky a šlehačka k podávání
Maso očistíme, protkneme klínky slaniny, osolíme a svážeme jako roládu. Opečeme ze všech stran v pekáči na části rozpáleného oleje a vyjmeme. Přidáme zbylý olej a osmahneme na něm mrkev s celerem. Přidáme cibuli a koření a opékáme dozlatova. Maso vrátíme, zastříkneme octem, vložíme plátky citronu a hořčici. Do pekáčku nalijeme trochu vody, osolíme a pečeme při 180 °C doměkka. Během dušení maso občas přelijeme šťávou a podlijeme vodou. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Měkké maso vyjmeme a přikryjeme. Do základu omáčky vmícháme jíšku, dolijeme vodou či vývarem, rozmícháme a vaříme za občasného míchání 30 minut. Vybereme celé koření a omáčku rozmixujeme. Přilijeme smetanu a necháme přejít varem. Dochutíme solí, octem a cukrem. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou, citronem, brusinkami, šlehačkou a knedlíkem.
Více receptů nejen z krůtího masa najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 41.