1. října, Den seniorů: Babi, dědo, buďte fit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

1. října, Den seniorů: Babi, dědo, buďte fit!

....
.... (iStock)

Doba, kdy se člověk v padesáti těšil na důvod a mladí mu říkali »ctihodný kmete«, je dávno pryč, ale stáří si nakonec najde každého. Nemusí být ale vůbec nudné. Co dělat?

Pohyb je základ
Pravidelný pohyb je základ nejen fyzického, ale i psychického zdraví. Cvičením podporujete imunitu a snižujete krevní tlak. Tělo navíc začne produkovat hormony, díky kterým se budete cítit šťastnější. I krátká procházka na čerstvém vzduchu pomůže k lepší kondici, ale zlepší také sociální život.
Připadáte si opuštění? Malý pejsek vás spolehlivě vytáhne ven a seznámí s lidmi.


Když se nechce do kopce
„Senioři mají v dnešní době široký výběr možností, jak sportovat pohodlně a bez stresu z nadměrné fyzické námahy. Populární jsou například elektrokola,“ říká Martin Šindelář, servisní specialista firmy HECHT. Jsou skvělou volbou pro delší výlety, jelikož jsou vybavena elektromotorem, jenž při šlapání do pedálů výrazně pomáhá.
Pokud preferujete spíše pěší turistiku, můžete zkusit nordic walking – sport oblíbený napříč všemi generacemi. V chůzi pomáhají speciálně upravené hole a tempo záleží jen na vás.

Vzdělávejte se a trénujte paměť
V pokročilém věku je velice důležité podporovat mentální aktivitu. Využijte volného času a učte se nové věci, nikdy není pozdě. Můžete navštěvovat různé kurzy, spolky nebo se zapojit do univerzitního celoživotního vzdělávaní. Aktivní a bystrou paměť pomůže udržet i luštění křížovek či sudoku, čtení a psaní. Mentálně vás pozitivně potrápí i hraní logických her, a to jak deskových, tak volně dostupných na internetu.  

Babička na internetu
Moderní technologie mohou být dobrý pomocník, ale zlý pán. Seniorům však stále více dopomáhají ke kvalitnějšímu životu. „Prostřednictvím mobilu a počítače jsou v kontaktu se svými blízkými, vyhledávají si informace nebo například sledují on-line zajímavé filmy a dokumenty. Jak vyplývá ze statistik Eurostatu, 39 % českých seniorů používá internet alespoň jednou týdně,“ připomíná Dominika Uhrová, ze společnosti Doro.
Někteří výrobci moderních technologií se na seniorská zařízení přímo specializují, konkrétně například na mobilní telefony. Seniorům je na míru uzpůsobeno ovládání a vybaveny jsou například SOS tlačítkem, které okamžitě přivolá pomoc, nebo aplikací pro snadné nastavení telefonu na dálku blízkými osobami.

Nebuďte sami
Dlouhodobá samota člověku škodí. Senioři, kteří žijí izolovaně a sami, mají prokazatelně kratší život. Hrozí u nich také větší riziko demence, deprese nebo úzkosti. Snažte udržovat kontakt se svým okolím. Vídejte se s rodinou a přáteli nebo se zapojte do komunity v místě svého bydliště.
Pokud z nějakého důvodu nelze udržovat pravidelný osobní kontakt, využijte moderní technologie, jejichž prostřednictvím si můžete se známými psát a volat. Potkávat zcela nové lidi vám pomůže vaše hobby, snažte se tedy trávit svůj volný čas aktivně.

Stránky pro seniory...
www.elpida.cz
www.seniorclub.cz
www.zivot90.cz
www.seniortip.cz
www.e-senior.cz
www.remedium.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.