Úspěch japonských vědců při výzkumu prehistorie sluneční soustavy: Roboti poskakují po planetce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Úspěch japonských vědců při výzkumu prehistorie sluneční soustavy: Roboti poskakují po planetce!

Planetka Ryugu se jednou za uherský rok mihne v zemské blízkosti – ale to jsou pořád miliony kilometrů.
Planetka Ryugu se jednou za uherský rok mihne v zemské blízkosti – ale to jsou pořád miliony kilometrů. (Foto: JAXA)

Neil Armstrong a spol. působili trochu komicky, když po Měsíci spíš skákali, než chodili. Dva japonští robůtci na planetce Ryugu jsou teď ještě v podivnějších podmínkách. A vědci ze země vycházejícího slunce slaví!

Planetka (nesprávně se říká asteroid) má ani ne kilometr v průměru – tedy minimální gravitaci. Proto byste se sebemenším pohybem odrazili do velké výšky. Japonští konstruktéři toho rovnou využili a jejich dva rovery ani nemají kola; pokaždé jen poskočí o 15 metrů dál – ale pozor, každý skok trvá 15 minut! Při kontaktu s povrchem měří zejména jeho teplotu. Jedná se o vůbec první takovou misi – na několika planetkách a také kometě už sondy přistály, ale nepohybovaly se po nich. V příštích měsících se k dvojici přidají ještě dva jiné rovery, japonský MINERVA- II 2 a francouzsko-německý MASCOT.

»Mateřská« sonda Hajabusa 2, která robůtky dopravila, se ovšem k povrchu také těsně přiblíží. Nejprve při průletu nasaje vzorky prachu z povrchu, pak ještě do skály vystřelí a z kráteru získá vzorky z nitra planetky. Do konce roku 2020 se s nimi má vrátit na Zemi.

Roboti a jejich pouzdro.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.