Rádce Aha!: Jak prodloužit život hub! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Rádce Aha!: Jak prodloužit život hub!

Houby (ilustrační foto)
Houby (ilustrační foto) (Profimedia)

Milujete houby? Pokud byste si na nich nejraději pochutnávali celý rok, nic vám v tom nebrání. Stačí vypravit se do lesa, mít úspěšný »lov« a trpělivost s jejich zpracováním. Možností, co s houbami podniknout, je nepřeberně.


Sušení vyžaduje trpělivost
Sušení je nejběžnějším typem uskladnění. Je ale nutné nechat plátky pořádně doschnout. Cílem je snížit obsah vody z původních asi 90 % na pět, čímž se zabrání plísním. Usušené houby uchovávejte v dobře uzavřených neprodyšných sklenicích, aby nepodlehly právě plísním či molům.
Tip Aha!: Neuskladňujte houby, dokud při mnutí v dlaních nezačnou chrastit a lámat se.

Podušené můžete zamrazit
Houby se dají snadno zamrazit. Nakrájené a omyté se vloží do kastrolu, ochutí solí, bílým pepřem a kmínem, podlijí se a dusí asi tak čtvrt hodiny. Po vychladnutí stačí houby rozdělit na porce a vložit do mrazáku.

Syrové prosypte solí
Syrové houby je možné proložit solí. Nakrájené houby nechte zavadnout a pak je po vrstvách vkládejte do sklenic a prosypávejte solí prohřátou v troubě. Poměr hub a soli by měl být 4:1.
Tip Aha!: Při použití v kuchyni je konzervované houby nutné prolít vodou, aby se sůl odplavila. Takto upravené se hodí hlavně do polévek a omáček.

Naložte je nakyselo
Naložení nakyselo je časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Začněte blanšírováním, tedy tím, že nakrájené, očištěné a propláchnuté houby vložíte do vroucí osolené vody (na litr vody dejte čajovou lžičku soli). Vařte pět minut a sbírejte vzniklou pěnu. Houby na sítku propláchněte, zchlaďte a plňte do zavařovací sklenice (můžete přidat i zeleninu nebo cibuli). Zalijte svařeným sladkokyselým nálevem (1 díl octa, 3 díly vody, soli a cukru). Podle chuti přidejte koření (např. bobkový list, celý pepř, nové koření nebo hořčičná semínka). Sterilujte na 90 °C zhruba půl hodiny.

Zkuste je vyudit
Houby zpracované blanšírováním je možné udit. Musí jít ale výhradně o tvrdé houby. Ty se po blanšírování a oschnutí vyskládají v udírně na rošt nebo zavěsí na nit. Houby se udí pomocí pilin ovocných stromů zhruba 1,5 hodiny středně teplým kouřem.

Přelijte je sádlem
Houby se dají naložit i do tuku. Podušené houby se smíchají se zahřátým sádlem a vloží do sklenic. Je nutná hodinová sterilace na 95 °C, která se po dvou dnech musí opakovat.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.