Rádce Aha! Jak se vyhnout exekuci a co pak s ní? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rádce Aha! Jak se vyhnout exekuci a co pak s ní?

S finančními potížemi se potýká 860 000 Čechů.
S finančními potížemi se potýká 860 000 Čechů. (Foto Profimedia.cz)

Zabavený majetek, obstavené bankovní účty, nečekané návštěvy exekutorů. Může tahle noční můra potkat i vás? Aha! vám poradí, jak se jí vyhnout i jak se bránit.

Exekuce v číslech

*V ČR je 4,67 milionu exekucí
*S exekucí bojuje 860 000 lidí
*Téměř půl milionu lidí má tři a více exekucí

1*

Půjčku důkladně zvažte

Snažte si nepůjčovat. A pokud musíte, pečlivě vybírejte úvěrovou společnost. Zjistěte si reference a pořádně přečtěte úvěrovou smlouvu (včetně obchodních podmínek). Zajímejte se nejen o úrok, ale např. i pokuty za upomínky nebo odložení splátky.

2*

Problémy řešte hned

Nemáte na splátky? Nestrkejte hlavu do písku a snažte se komunikovat. Není to nic příjemného, ale může se vám podařit vyjednat nižší splátky apod.

3*

Přebírejte si poštu

Stěhujete se často? Upomínky od úvěrových společností vás možná nedoženou, dluh ale nezmizí. Zřiďte si proto datovou schránku. Je zdarma, dostanete se do ní odkudkoliv a můžete včas zjistit, že vás úvěrová společnost zažalovala.

4*

S obranou nečekejte

Braňte se hned, jak zjistíte, že vás úvěrová společnost zažalovala. V této fázi máte největší možnost obrany (např. můžete napadnout výši některých smluvních pokut apod.). Pokud budete hrát »mrtvého brouka«, vše může skončit rozsudkem pro zmeškání a exekucí.

5*

Pořiďte si výpis exekucí

Pokud chcete zjistit, zda proti vám nejsou vedeny nějaké exekuce, pořiďte si na Czech Pointu výpis exekucí. Zjistíte z něj, jaký exekutor proti vám vede exekuci, můžete ho kontaktovat a dozvědět se další informace. Za výpis se platí a nejsou v něm uvedeny všechny exekuce (např. tam nenajdete exekuce vedené orgány státní správy apod.)

6*

Sežeňte si dokumenty

Nemáte k exekuci žádné podklady? Obraťte se na okresní soud (podle místa svého trvalého bydliště) a požádejte o nahlédnutí do exekučního spisu. „Na samotné nahlížení si vezměte digitální fotoaparát či telefon a všechno si nafoťte,“ radí Tomáš Pospíšil z projektu Exekutormásmůlu.cz. „Pokud jste zaměstnáni, můžete požádat mzdovou účetní, o kopii exekučního příkazu, na základě kterého vám zaměstnavatel provádí srážky ze mzdy,“ dodává.

7*

Žádejte o životní minimum

Obstavil vám exekutor bankovní účet? Pokud jste se ocitli bez prostředků, máte právo na výběr dvojnásobku životního minima. Můžete si ho ale vybrat pouze jednou a je k tomu nutné kontaktovat vaši banku.

8*

Nebraňte exekutorovi v práci

Exekutor vám může zaklepat přímo na dveře a chtít provést tzv. mobiliární exekuci. Může dokonce vstoupit i bez vaší přítomnosti. „Nikdy se nesnažte exekutorovi v jeho činnosti bránit, protože byste se mohli dostat do zbytečných problémů,“ zdůrazňuje Pospíšil.

9*

Připravte si »papíry«

Často jsou při mobiliární exekuci zabaveny i věci, které dlužníkovi nepatří. Abyste tomu předešli, je dobré mít připraveny podklady (faktury, smlouvy, záruční listy apod.), které prokáží, že dané věci nepatří dlužníkovi, ale někomu jinému.

10*

Promyslete možnost oddlužení

Pokud jsou vaše dluhy tak vysoké, že se s nimi nedokážete vypořádat, můžete požádat o oddlužení (tzv. osobní bankrot). V současnosti platí podmínka, že během pěti let musíte splatit alespoň 30 % svých dluhů. Zdarma vám s oddlužením pomůžou neziskové dluhové poradny, které mají akreditaci od ministerstva spravedlnosti.

Tip: Nechte si své
exekuce vyhodnotit.

Tisíce exekucí v Česku platí lidé zbytečně. Byly totiž nařízeny na základě neplatných rozhodčích nálezů. Je tedy možné je zastavit. Vyhodnocení exekucí je možné zdarma provést na www.exekutormasmulu.cz nebo v dluhové poradně ve vašem městě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.