Odvážná a pohotová maminka Veronika Říhová (30): Maxe sama porodila v autě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Odvážná a pohotová maminka Veronika Říhová (30): Maxe sama porodila v autě!

Šťastná rodinka. Vlevo brácha Šimon (7), otec Josef a maminka Veronika. Chybí pouze malá Pavlínka (4).
Šťastná rodinka. Vlevo brácha Šimon (7), otec Josef a maminka Veronika. Chybí pouze malá Pavlínka (4). (Foto Aha! – K. Moravcová, J. Justich)

Zážitek, na který nikdy nezapomenou! Veronice Říhové (30) a jejímu příteli Josefu Justichovi (32) z Plané se narodil syn Maxmilián v autě cestou do porodnice.

Veronika své třetí dítě chtěla doma, její přítel byl ale proti a prosadil klasický porod v chebské nemocnici. Nakonec ale vše dopadlo jinak, než si představovali oba.

Jako ve snu

„Měla jsem před několika dny živý sen, jak vidím hlavičku miminka. Když jsem pak malého vytáhla ven, vybavilo se mi to,“ vypráví maminka. Ta malého Maxmiliána přenášela 10 dnů. Když jí v neděli večer začaly kontrakce, do porodnice nijak nepospíchala. „Nechtěla jsem tam být příliš brzy. A tak jsme usedli do auta až v pondělí ráno, když jsem měla kontrakce po třech minutách. Ty se ale v autě zrychlily, najednou byly už po minutě a půl. Pak jsem začala cítit tlak v pánvi. Rukama jsem si nahmátla hlavičku. Na pár zatlačení byl malý venku,“ popisuje neskutečný příběh.

Holka, nebo kluk?

Tatínek stihl jen zastavit a z tašky vyndat ručníky, do kterých syna společně zabalili. „Vtipné bylo i to, že jsme vůbec nevěděli, co čekáme. Když jsem malého vytáhla ven, myslela jsem, že je to holčička. Až po chvíli jsem se mu podívala na pindíka,“ dodává. Záchranka přijela na místo do deseti minut a zdravou maminku i chlapečka převezla do nemocnice. Ustřihnout museli záchranáři pouze pupečníkovou šňůru.

Vrchní sestra: Je to rarita

„Nestává se nám příliš často, že by maminky nestihly do porodnice dojet. Ale v autě porodila své dítě zrovna minulé pondělí jedna naše porodní asistentka. Jinak mamince a Maxmiliánovi se daří dobře, oba jsou zdraví,“ říká vrchní sestra porodního a novorozeneckého oddělení v Chebu Andrea Bučková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.