»Stalinovy varhany« na Příbramsku: Kaťuša ležela v křoví 70 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

»Stalinovy varhany« na Příbramsku: Kaťuša ležela v křoví 70 let

Původní typ M-13 Kaťuša měl ráži 132 mm a dostřel 8,5 km.
Původní typ M-13 Kaťuša měl ráži 132 mm a dostřel 8,5 km. (Foto ara)

Přes 70 let se v  obci na Příbramsku v křoví ukrývala raketa z druhé světové války přezdívaná Kaťuša. Tichá hrozba naštěstí už neublíží, zlikvidoval ji pyrotechnik.

Keře ukrývaly smrtelné nebezpečí! Hledač kovů tam našel nebezpečnou raketu M-8 ráže 82 milimetrů. „Pyrotechnika je často nalezena po mnoha letech,“ prozradila Aha! policistka Monika Schindlová. „Pro naši obec je to rozhodně neobvyklé,“ potvrdila Aha! i starostka Mokrovrat Stanislava Ecklová. Raketu nakonec odvezl pyrotechnik a bezpečně ji odpálil.

Takhle vypadalo nabíjení raketometu.

Kaťuša děsila Němce
Kaťuším se za války pro jejich hvízdot přezdívalo Stalinovy varhany. Raketomet BM 13-16 Kaťuša měla ve své výzbroji Rudá armáda. Z původních leteckých raket byly pro raketové polní dělostřelectvo odvozeny pozemní střely M-13 Kaťuša, s ráží 132 mm a dostřelem kolem 8,5 km. Z nouze pak byly používány i jiné typy, například právě nalezený M-8.

Jak nahlásit výbušninu
Pokud na procházce objevíte takový »poklad«, rozhodně s ním nehýbejte, ani se ho nedotýkejte. „V takovém případě by lidé měli místo nálezu vyfotit mobilním telefonem nebo si jej označit a odejít do bezpečné vzdálenosti, odtud pak zavolat Policii ČR,“ radí Schindlová.

Jakmile Němci uslyšeli typický hvízdavý zvuk, věděli, že je zle – Stalinovy varhany, čili Stalinorgel, spustily.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.