(NEJ)LEPŠÍ VYHLÍDKY: 11. díl - Technické unikáty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

(NEJ)LEPŠÍ VYHLÍDKY: 11. díl - Technické unikáty

Štíhlá, bílá, elegantní. Škoda že na ni běžně není přístup.
Štíhlá, bílá, elegantní. Škoda že na ni běžně není přístup. (foto David Malík)

Tentokrát jsme vystoupali na rozhledny, které jsou technickými unikáty, industriální, celosvětově výjimečné. Tak třeba »parazitující« Bolt Tower v Ostravě, to jinde nenajdete. Podobně jako jmelí na stromě, obtočil se šnek vyhlídkového chodníku okolo vysoké pece, kdo to kdy viděl? A pozor! V roce 2015 nám ji otevřel v ostravských Vítkovicích samotný Usain Bolt! Na věž elektrárny nalepená vyhlídka, to se rovněž jen tak nevidí. Technickými skvosty jsou i »funkcionalistické sestřičky« na Moravě. Menší v Brně a velikánská v Ostravě…

Rozhledna v areálu BVV

Místo: areál Brněnských veletrhů a výstav, Brno-Pisárky

Výška: 45 m (v nadmořské výšce 220 m n. m., vyhlídka ve výšce 42 m).

Počet schodů: do prvního patra výtah, potom 176 schodů.

Výstavba: 1928-32

Otevřeno: pro havarijní stav uzavřeno, výjimečně se zde pořádají exkurze, informace na bvv.cz nebo na facebooku výstaviště.Kdysi tu bývala kavárna a restaurace pro 1600 hostů, dnes unikátní funkcionalistický objekt chátrá a dávno už není společenským centrem. Věž s pavilonem G byla v původním projektu dominantní a tvořila osu celého veletržního areálu. Při velké rekonstrukci pavilónu v letech 1957-58 původní lehký výtah necitlivě nahradili sice modernějším, ale těžším rychlovýtahem. Provoz způsobil vážné poškození nosné železobetonové konstrukce věže a docházelo k deformaci a praskání a padání skel. Obvodový plášť byl sňat, v roce 1996 se vrátil, ale přesto lze stav označit za havarijní.

Bolt Tower

Místo: Ostrava, oblast Dolních Vítkovic (vysoká pec č. 1)

Výška: 77,7 m (v nadmořské výšce 220 m n. m., výška vyhlídkové plošiny 71 m)

Počet schodů: na věž se dostanete výtahem, spirálový obchozí vyhlídkový chodník nemá schody. 

Výstavba: 2014-15

Otevřeno: denně 10 až 18 hod.Vstupné: 200 Kč, v ceně je zahrnuta konzumace v kavárně v hodnotě 100 Kč).Industriální skvost, originální, designový! Odvážnou přestavbou technická památka získala dimenzi kulturní, uměleckou i edukační. Tohle stojí za to, kromě skvělé kávy a zákusků uvidíte jako na dlani prostory železáren, stojíte přímo na nejstarší vysoké peci v areálu. Moderní dvanáctihranná nástavba je prosklená, ovijí ji šestipodlažní šroubovice, tzv. adrenalinový chodník. Náklady na zvýšení vysoké pece dosáhly cca 56 mil. Kč.

Další tipy najdete v tištěném nedělním Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.