Král zvířat je flákač, kterého živí partnerka: Táta lev si hýčká jen „vlastní krev“ a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Král zvířat je flákač, kterého živí partnerka: Táta lev si hýčká jen „vlastní krev“ a...

Já jsem táta Lolek, tobě neublížím.
Já jsem táta Lolek, tobě neublížím. (Foto – Zoo Plzeň/Kateřina Misíková, Zoo Brno)

Lví otcové se postarali o baby boom v zoo Plzeň a Brno. Své potomky trpělivě tolerují. Dobráci to ale nejsou. Cizí koťata by zabili.  

Takového chlapa by lidská máma nejspíš nechtěla. Výchovu ratolestí nechávají lvi na samicích. Nestarají se ani o potravu. V přírodě ji uloví samice a táta se jako první nasytí. Po něm se dostanou k soustu ostatní. Na potomky obvykle zbudou ohlodané kosti. Tak funguje spokojená lví rodina. Běda však, když vládce harému zahyne a na jeho místo nastoupí nový. Žádný soucit. „Mláďata předchůdce ve většině případů pozabíjí. Zajistí si tak, že se samice nebudou vyčerpávat péčí o cizí potomky, přijdou hned znovu do říje a on může začít předávat svoje vlastní geny,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová.

Zoo Plzeň: Mají už 6 »dětí«

Osmičlennou rodinou v přírodě již vyhubených lvů berberských se pyšní Zoo Plzeň. Samec Mates (8) se svými dvěma družkami přivedli na svět během dvou let šest mláďat. Letos v květnu Tamika (4) porodila trojčata a Neyla (4) v červenci dceru.

Zoo Brno: Láska

Lvům konžským se zase daří v Zoo Brno. Krasavec Lolek (2) a samice Kiva (5) se v Brně setkali loni v srpnu a byla to láska na první pohled. Nyní už vychovávají dvě devítiměsíční mláďata.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.