Výstava obrazů na Hradě připomíná 100 let republiky * 120 malovaných pokladů Jak Gottwald zlikvidoval abstrakci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Výstava obrazů na Hradě připomíná 100 let republiky * 120 malovaných pokladů Jak Gottwald zlikvidoval abstrakci!

Místo obrazů sorely koupil Klement Gottwald do sbírky třeba tento obraz od Václava Brožíka.
Místo obrazů sorely koupil Klement Gottwald do sbírky třeba tento obraz od Václava Brožíka. (Foto Aha! – Mária Rušinová, ara)

Vzácné obrazy za stovky milionů korun převážně českých umělců z 19. i 20. století nakoupené do roku 1952! To představuje výstava Tož to kupte!, která včera odstartovala na Pražském hradě. Po komunistickém převratu některá díla přestala ideologicky vyhovovat a musela z Hradu pryč!

Aby podpořil národní kulturu a občanské spolky, založil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk (†87) zvláštní fond. Z úroků zde uložených peněz se pak nakupovaly v letech 1920 – 1952 obrazy, které se používaly na výzdobu interiérů Hradu.

Masaryk a tradice

„Cílem bylo odlišit se od dob monarchie, kdy se používalo především starší a celoevropské umění. Za Masaryka se zřetel obrátil na umělce národní,“ vysvětlil vedoucí uměleckých sbírek Hradu Martin Herda. „Názorově byl Masaryk zakotven v 19. století, takže i do sbírky se pořizovali především umělci tohoto období,“ popsala kurátorka Markéta Ježková. Na Masarykův pokyn Tož to kupte se pořizovaly například obrazy Josefa Mánesa, Mikoláše Alše nebo Antonína Slavíčka.

Benešova moderna

Obrat přišel, když se úřadu ujal Edvard Beneš (†64). „Ten totiž měl v umění opravdovou zálibu a nebál se nakupovat ani díla moderní,“ popsala její kolegyně Jitka Šosová. Beneš pro zdi Hradu zakoupil třeba významná díla Františka Kupky (†85) a další abstraktní umění. „Ta ale po komunistickém převratu přestala být ideologicky vyhovující a byla přesunuta do Národní galerie,“ doplnil Martin Herda.

Klement překvapil

Překvapivé ale je, že Klement Gottwald (†56) sice nestrpěl na Hradě abstraktní (nekonkrétní, nefigurativní) umění, jinak se ale od svých předchůdců příliš nelišil. „Díla socialistického realismu jsou tu v naprosté menšině. Pokračovalo se v tom Masarykovském étosu, převládala díla českých umělců z 19. století,“ popsala kurátorka Markéta Ježková.

Obrazy sundali ze zdí

Sbírka celkem čítá asi 350 obrazů, výstava ukazuje přes 120 z nich. Mnohé se k výzdobě prostor Hradu používají dodnes. „Některé jsme museli doslova sundat ze zdí,“ upřesnil Martin Herda. Ale prázdné stěny za sebou vystavovatelé nenechali, díla se po dobu výstavy prostě nahradila jinými.

Symbol republiky

Výstava je řazena podle období, kdy vládli jednotliví prezidenti. To ukazuje, jakým způsobem se zakoupená umělecká díla podílela na utváření Pražského hradu jako symbolu mladé republiky. „Kdybychom výstavu uspořádali například podle jednotlivých umělců, toto hledisko by se ztratilo,“ řekla Aha! jedna z autorek Jitka Šosová.

Umění i politika

Když jde o nákup děl pro instituci, jakou je Pražský hrad, vždy v tom hraje svou roli i politika. „Například tisk od Picassa, který zobrazuje jeho syna v kostýmu Harlekýna, je zdánlivě nevinný. Hrad ho ale získal na poválečné výstavě ve Španělsku, která měla silný protifašistický podtext,“ popsala Jitka Šosová.

Výstava Tož to kupte!

Kdy: 12. září až 9. prosince 2018, denně 10.00 – 18.00.

Kde: Císařská konírna Pražského hradu.

Za kolik: dospělí 100 Kč, děti 50 Kč.

Zdarma až do konce října

Projekt Založeno 1918 aneb výstavy na Pražském hradě jsou do 31. října pro návštěvníky zdarma!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.