Obrovský požár ubytovny v Plzni: Před ohněm skákali z oken! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Obrovský požár ubytovny v Plzni: Před ohněm skákali z oken!

Požár ubytovny v Plzni na Karlově. Požár byl vidět už z daleka.
Požár ubytovny v Plzni na Karlově. Požár byl vidět už z daleka.  (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, Romana Vébrová)

Zoufalství a beznaděj! Tak mluví lidé o obrovském požáru ubytovny v plzeňském Karlově. Většina ze 130 z nich přišla během několika minut o vše. Mnozí zachránili skokem z okna hořící budovy jen holé životy a zbylo jim jen to, co měli na sobě. 

Jen v boxerkách, tričku a pantoflích skončil před hořící ubytovnou Pavel D. (64), který bydlel v 1. patře. Když začalo před 8. ráno hořet, chystal se zrovna snídat. „Ucítil jsem kouř. Otevřel jsem dveře, vykoukl jsem na chodbu a vidím, jak se směrem ke mně valí chodbou hustý dým. Rychle jsem zavřel, nakloním se z okna a vidím, jak kousek od mého pokoje už šlehají plameny. Křičel jsem na hasiče, aby mi pomohli. Přistavili žebřík a zachránili mě,“ svěřil se Pavel D.

To Štefan (28) před ohněm vyskočil z okna. „Měl jsem jít poprvé do práce. Zaměstnavatel mi poslal přes SMS jízdenku. V tom někdo na chodbě začal řvát, hoří, hoří. Se spolubydlícím jsme si nejdříve mysleli, že je to sranda. Otevřel jsem dveře a valil se na mě černý dým. Zavřel jsem je a skákali jsme z okna ven,“ řekl Štefan. Jediné, co zachránil, byly doklady, které měl při sobě. „Všechno ostatní, jako dokumenty, fotky tam zůstalo. Shořel mně celý život,“ rozbrečel se Štefan. Své zoufalství nezvládal a tak ho na místě museli uklidňovat policisté.

Nahatého žháře oživovali

Proč začalo hořet, vyšetřují policisté i hasiči. Někteří lidé z ubytovny už ale mají jasno. „Říkali mi, že si tady jeden opilý pán vařil jídlo a přitom usnul. A ono to celé chytlo,“ řekl Aha! Jaroslav Kvasňák (26) z Ostravy. Žhář prý pak nahý vyběhl ven, kde ho museli oživovat.

Ošetřili 12 zraněných

Ubytovna o rozměrech 100x13 metrů vzplála vysokým plamenem. Požár se naštěstí obešel bez obětí. „Dva lidé byli v ohrožení života. Celkem jsme ošetřili dvanáct lidí. Z toho dva hasiče, Jedenáct jsme jich převezli do nemocnice,“ řekl mluvčí záchranky Martin Brejcha. Pomoc nájemníkům z ubytovny poskytlo město a převezlo je do svého krizového centra, aby jim zajistilo náhradní ubytování.

Dřív tu tekla krev

Vyhořelá ubytovna nemá dobrou pověst. V červnu tady v tratolišti krve skončil muž (38) poté, když dostal několik ran nožem do hrudníku od své přítelkyně Renáty M. (50). Ta mu pak poskytla první pomoc. „Nechtěla jsem mu ublížit. Stalo se to, když jsem vařila večeři a měla v ruce nůž. Kdybych měla v ruce pánvičku, nic by se nestalo,“ uvedla žena u soudu. Ten jí poslal na čtyři roky do vězení.

Víte, že...

...požár ubytovny způsobil škodu za 40 milionů korun?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.