Stodůlka (45) založil za domem unikátní muzeum zemědělských strojů: Dřely pro člověka...teď je zachraňují | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Stodůlka (45) založil za domem unikátní muzeum zemědělských strojů: Dřely pro člověka...teď je zachraňují

Václav Stodůlka ukazuje svou největší chloubu – 107 let starou mlátičku.
Václav Stodůlka ukazuje svou největší chloubu – 107 let starou mlátičku. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Neopouštěj staré věci pro nové, i když barva šediví a prýská. Slovy známé písničky Zdeňka Svěráka (82) a Jaroslava Uhlíře (72) se řídí nadšenec Václav Stodůlka (45) z Ořechova na Uherskohradišťsku. Za rodinným domem vytvořil na zahradě unikátní zemědělské muzeum s více než stovkou historických exponátů.

Proč zrovna to? „Prarodiče byli sedláci a rodiče se dál starali o hospodářství. Před šesti lety jsme s bratrem začali sbírat staré stroje. Jen tak. Mrzelo mě, že je čeká zkáza, a přitom mladí ani nevědí, z čeho a jak vzniká chleba či pečivo. Jak se naši předkové museli nadřít, než si umleli kilo mouky,“ popisuje.

Funkční exponáty

Tak je to chytlo a pustili se do díla s vervou a ve velkém. Sháněli mlátičky, secí stroje, pluhy, řezačky, traktory. „Sváželi jsme je a nakupovali z celé republiky. Děláme to stále a se dvěma syny, čtrnáctiletým a sedmnáctiletým, je renovujeme. Většina exponátů je i funkčních,“ přiblížil otec čtyř dětí, který je rovněž spojen se zemědělstvím.

Projekty pro školy

Václav dělá mistra na silu a s rodinou obhospodařuje hektar polností. „Těší mě, že se nám podařilo dát dohromady tolik věcí, a hlavně ukázat, jak fungovaly. Již připravujeme zajímavé projekty pro školáky,“ dodal nadšeně.

Víte, že...

...jde o jediné muzeum zemědělských strojů na Moravě?

...jen mlátiček je k vidění devět? Nejstarší je 107letá stařenka, stále funkční.

...největším exponátem je ruský kombajn?

Nejstarší kousek sbírky

Nejstarším exponátem je funkční mlátička, které je 107 let! Vyrobena byla ve firmě Wichterle v Prostějově. Ten se v roce 1910 spojil s Kovaříkem. Firma se později jmenovala Wikov.

Rodinné muzeum Stodůlka

Kde? Ořechov na Uherskohradišťsku

Kdy? Vždy první sobotu v měsíci, jinak na požádání. Telefon: 737 834 255 nebo e-mail: stodulka.v@seznam.cz.

Za kolik? Vstupné dobrovolné



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.